Szeretne Ön miniszter lenni? Akkor plagizáljon!

Már unjuk beszámolni az újabb tudományos hőstettekről. Most az egészségügyi miniszter a főszereplő.
Hirdetés

Bizonyos politikusok – és sajnos elég sokan – valamiért úgy gondolják, hogy ha törik, ha szakad, doktori címet kell szerezniük, ez amolyan balkáni státusszimbólum náluk, mint a feltűrt gallérú rózsaszín pólóban és zokni nélkül hordott vitorláscipőben vezetett fehér luxusterepjáró, a divatbolond fiatal feleség és sorolhatnánk.

Florian Bodog egészségügyi miniszternek 46 évesen két doktori címe is van. Az egyiket orvosként szerezte 2001-ben, a második, közgazdaságtani doktori disszertációját 2008-ban védte meg Temesváron.

A Pressone.ro szerint azonban a második doktori cím problémás, a portál állítása szerint ugyanis Bodog a disszertációja kétharmadát plagizálta: a 232 oldalas munka 147 oldala nem saját alkotás, hanem mások által írt könyvekből származik. Ebből kettő olyan szerzőké, akikkel a miniszter – aki „civilben” a nagyváradi egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánhelyettese – közeli kapcsolatban áll. Egyikük, Petru Armean, a bukaresti orvosi egyetem egyik karának dékánja és az egészségügyi miniszter tanácsosa, a másik Lucia Daina, aki egyetemi előadótanár és Floian Bodog beosztottja a nagyváradi egyetemen, de beosztottja volt a Bihar megyei sürgősségi kórházban is, amelynek korábban Bodog volt a menedzsere.

Az egészségügyi minisztérium sajtóirodája a Pressone megkeresésére közölte, hogy Florian Bodog doktori disszertációja szabályszerű és minden hivatkozás a szakmai és etikai normáknak megfelelő. Csak hát a Pressone fotókkal bizonyítja a szövegrészek egyezését…

Hirdetés

Korábban több politikusról és magas rangú tisztségviselőről kiderült, hogy plagizálta doktori disszertációját. A leghíresebb eset Victor Ponta volt kormányfőé, de Petre Tobă volt belügyminiszterről, Gabriel Oprea egykori kormányfőhelyettesről vagy Pavel Năstase volt oktatásügyi miniszterről is kiderült, hogy másolták doktori dolgozatuk vagy egyéb tudományos publikációik egy részét.

Doktorátus-gyárként működhetett a Mihai Viteazul hírszerző akadémia, amely 2016 júliusában közölte, hogy kilenc, az intézmény doktori iskolájában címet szerzett személy kérte, hogy vonják vissza tőle a címet, köztük Mihai Tudose jelenlegi miniszterelnök, volt gazdasági miniszter, Radu Stroe volt belügyminiszter, Mihai Stănişoară egykori védelmi miniszter, Bogdan Licu, a főügyész helyettese, Romeo Raicu, a külügyi hírszerzés (SIE) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke.

Hirdetés