Varujan Vosganian megadóztatná a… tyúkokat!

Egy füst alatt a régi dilemmát is megoldaná. Melyik volt előbb: a tojás vagy a tyúk?
Hirdetés

Az ügy október 3-án robbant ki, amikor Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) párt alelnöke, parlamenti képviselő, volt gazdasági és kereskedelmi miniszter, a Romániai Írók Szövetségének alelnöke, a Romániai Örmények Szövetségének elnöke, továbbá számos más intézmény, alapítvány és egyesület (alapító) tagja rendkívül elmés eszmefuttatást tett közzé Facebook-oldalán.

A politikus úr arról értekezett, hogy a háztáji gazdaságokban káráló minden egyes tyúk által tojt minden egyes tojás, amely nem kerül ki a piacra, hanem a háztáji gazdák bendőjében végzi, kerek 50 banival rövidíti meg az államkasszát.

Példával is illusztrálta a hatalmas veszteséget: vegyünk két jól tojó tyúkot. Tegyük fel, hogy az egyik egy tyúkfarmon tengeti életét, a másik egy háztáji gazdaságban. És most jól figyeljenek: ha a farmi tyúk tojik egy tojást, az kikerül a piacra és kábé egy lejért eladják. Ebből az egy lejből az államkasszába folyik valamennyi pénz, különböző adók és illetékek formájában. Ha viszont a háztáji tyúk tojik egy tojást, azt a gazda szépen megeszi, és az állam nem lát belőle egy vasat sem.

És persze ugyanez érvényes a háztáji paradicsomra, szilvaízre, szappanra, gyapjúból készült pulóverekre, egyebekre is. 

Következtetés: a háztáji gazdaságok által termelt javakból a bruttó nemzeti össztermék több mint 20%-a származik, adó viszont semmi. Ennek következtében pedig az államkassza több milliárd lejtől esik el évente.

Hirdetés

A bejegyzés hatalmas port vert fel, az internet népe (és nem csak) a hasát fogta röhögtében, egymást érték a szarkasztikus poénok.

Ám úgy tűnik, Vosganian úr nem viccnek szánta elmefuttatását. A pénteki napon egy újabb bejegyzésben megmagyarázta, hogy ő valójában nem akarja megadóztatni a háztáji tyúkokat. Csak a háztáji gazdálkodásból származó állami bevételkiesésre hívta fel a figyelmet. És hogy nem ő találta fel a spanyolviaszt, hanem olyan hajdani és neves közgazdászok, mint Adam Smith és David Ricardo. Csak hát Románia egy ilyen elmaradott hely, ahol sokan ma is úgy élnek, mint a középkorban: megeszik a tyúkjaik által a piacra (és közvetve az államkasszába) tojt tojásokat!

Hirdetés