Katalán elnök: a spanyol király figyelmen kívül hagyja a katalánok millióit

Carles Puigdemont VI. Fülöp nem tölti be alkotmányos közvetítői szerepét. De ettől a katalánok végrehajtják a függetlenségi népszavazás eredményét.
Hirdetés

Csalódást okozott sok katalánnak – ezt üzente VI. Fülöp spanyol királynak Carles Puigdemont katalán elnök szerda esti televíziós beszédében.

A politikus szerint az uralkodótól azt várták, hogy párbeszédre és egyetértésre szólít fel, ehelyett azonban „magáévá tette a spanyol kormány retorikáját és politikáját”, nem töltötte be azt a moderátorszerepet, amelyre az alkotmány kötelezi.

VI. Fülöp kedd este intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez, amelyben kijelentette: a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket, aláásta a harmóniát és az együttélést a katalán társadalomban.

„A király szándékosan figyelmen kívül hagyta katalánok millióit, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők”, és azokat a katalánokat, akik rendőri erőszak áldozatai lettek – mondta az elnök.

Carles Puigdemont beszédének nagy részét katalánul mondta, de néhány mondatban spanyolul szólt azokhoz a spanyolokhoz, akik ezekben a napokban barátságukat, szolidaritásukat fejezték ki feléjük.

„Csak egy nép vagyunk, amely szereti a nyelvet, amelyen beszél”, amelynek nincs semmiféle gondja a különböző nemzetiségekkel, kultúrákkal, „amely továbbra is hozzá akar járulni a spanyol állam fejlődéséhez és soha nem fog lemondani arról a hatalmas gazdagságról, amit a sokféleség képvisel” – hangsúlyozta.

Hirdetés

Mint mondta, folytatják az állampolgárok akarata által demokratikusan kijelölt utat, a vasárnapi népszavazás eredményét végrehatják. „Ma közelebb vagyunk történelmi vágyunkhoz mint tegnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy garantálja, nem mondanak le a békéről.

A katalán elnök azt is mondta: nyitott a párbeszédre, kész elfogadni a közvetítést, amelyre több ajánlatot is kaptak, de egyre sem érkezett pozitív válasz a központi kormány részéről.

„Súlyos felelőtlenség lenne nem megérteni” ezeket a felhívásokat az országon belül és kívül – jelentette ki Carles Puigdemont.

„A törvényen kívül nincs demokrácia” – válaszolt a politikus nyilatkozatára Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint a király üzenete a katalánok többsége számára „gyógyírként hatott” annyi nyugtalanság és bizonytalanság közepette. Arcpirítónak nevezte, hogy épp a katalán elnök emlékezteti a királyt alkotmányos kötelezettségeire, miközben ő megfeledkezett a sajátjairól.
 

Hirdetés