Erdélyben kampányol a Párbeszéd Magyarországért kormányfőjelöltje

Karácsony Gergely az RMDSZ sokszínűségét és előválasztási rendszerét dicsérte Kolozsváron.
Hirdetés

Kijelentése szerint tanulni érkezett Erdélybe Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért párt miniszterelnök-jelöltje, és megmutatni azt, hogy van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Orbán Viktornak Magyarországon.

A politikus kétnapos erdélyi látogatása elején egy kolozsvári sajtótájékoztatón beszélt erről. Úgy vélte:

a magyarországi ellenzéknek sokat lehet tanulni az RMDSZ sokszínű egységéből,

elvi elkötelezettségéből és kompromisszumkészségéből, valamint a szövetség által alkalmazott előválasztási rendszerből is. A magyarországi ellenzék ugyanis szintén sokszínű, és a választási rendszer miatt mégis egységesen kell fellépnie.

Hozzátette: azt is meg szeretnék mutatni Erdélyben, hogy Orbán Viktornak van felelős, nemzetben gondolkodó ellenzéke Magyarországon. Utóbbi bizonyítására pártjának a választási rendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseit ismertette. Szerinte ugyanis Magyarország álságos politikát folytat, amikor azt mondja, hogy támogatja az autonómiatörekvéseket Erdélyben, de olyan választási rendszert alakított ki a határon túli magyarok politikai képviseletére, mely pont az autonómia lehetőségét veszi el tőlük.

Karácsony Gergely szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók számára egy speciális önálló választókerületet kellene létrehozni, amelyben

a határon túliak saját jelöltjeik közül választhatnának.

Szerinte ez a javaslat békét hozhatna a nemzeti összetartozás ügyében. Hozzátette, a jelenlegi rendszer azért nem jó, mert „a magyar belpolitika összes, mocskát, konfliktusát” ráterheli az erdélyi magyarokra. A Demokratikus Koalíció által javasolt rendszer pedig szerzett jogot vonna meg a határon túli magyaroktól, amit a politikus szintén megengedhetetlennek tart.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a kettős állampolgárságról 2004-ben tartott népszavazáskor a baloldal által elindított, de az utóbbi években csúcsra járatott gyűlöletpolitika eredménye, hogy a magyarországi polgárok egy része a határon túli magyarokkal szemben is előítéletes, és jelentős hányaduk elutasítja a határon túliak választójogát.

Hirdetés

„Amikor a Fidesz politikai túszként magával rángatja az erdélyi magyarságot, akkor nemcsak cinikus szavazatvásárlást tesz, hanem sokat árt egy össznemzeti ügynek, mert az erdélyi magyarokat a saját politikai harcai eszközeiként használja fel” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely elmondta: megváltoztatnák a határon túli támogatások rendszerét is, és

kiiktatnák a pártpolitikai megfontolásokat az erdélyi kultúra és újságírás támogatásából,

és nem támogatnák például határon túli sportlétesítmények építését.

„Sok olyan támogatás érkezik Magyarországról, amely nem megalapozott, olyan célokra, amelyek nem biztos, hogy a legfontosabbak. Ezek eléggé bicskanyitogatóak a magyarországi közvélemény számára, és sokat ártanak, mert elidegenítik az erdélyi társadalmat a magyarországitól (…) – jelentette ki.

Hirdetés