Orbán Viktorral ünneplik a reformációt Kolozsváron (FOTÓK)

A Farkas utcai templomban megkezdődött a reformáció 500. évfordulójának jubileumi rendezvénysorozata. Püspökök, lelkészek, hívek és a magyar miniszterelnök részvételével.
Hirdetés

Az egykor Mátyás király rendelete alapján megépített templom ünnepi istentiszteletére nemcsak a református egyházkerületek képviselőit, hanem az unitárius egyház és a romániai magyar evangélikus egyház képviselőit is meghívták. Amint azt Kató Béla erdélyi református püspök egy minapi tévéinterjúban elmondta: 500 palástba öltözött lelkész jelenlétével szerették volna szimbolizálni a reformáció óta eltelt fél évezredet, de több mint 600 lelkész jelentkezett be a rendezvényre.

Az MTI értesülése szerint ünnepi istentisztelet liturgikus részét Kató Béla püspök tartja, a prédikációt Kozma Zsolt nyugalmazott kolozsvári teológiaprofesszor mondja. A templomi rendezvény végén az erdélyi magyar protestáns testvéregyházak püspökei és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is szót kap.

A legillusztrisabb vendég pedig Orbán Viktor miniszterelnök, aki gyakorlatilag a teljes hétvégét Kolozsváron és környékén tölti, ahol beszédet mond a Protestáns Teológiai Intézet udvarán, részt vesz az Erdélyi Református Múzeum megnyitásán, illetve a szászfenesi református templom felavatásán.

Gyülekeznek a hívek az őszies napsütésben a Farkas utcai református templom előtt.

„Isten nemzetsége vagyunk”: erdélyi magyar protestáns férfiak…

… és asszonyok.

A fúvósok teszik a dolgukat.

Érkeznek a református egyházfiak, élükön Kató Béla erdélyi püspökkel.

Hirdetés

Az ökumené jegyében eljött a római katolikus klérus is: Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Kovács Sándor főesperes.

Valószínűleg őt várták itt a legjobban: Orbán Viktor érkezik, oldalán Németh Zsolttal és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel.

Képünkön egy magyar miniszterelnököt rejtettünk el.

Aki határozott léptekkel halad a templom bejárata felé. Elvégre ő is református.

Orbán, Kelemen, Potápi az istentiszteleten. Aki nem fért be a templomba, kivetítőn követheti az eseményeket.

Önök pedig ne menjenek sehová, nemsokára jelentkezünk a további fejleményekkel. Békesség Istentől!

 

Hirdetés