Szövetségben rajtolnak a függetlenek

Öt kolozsvári színház műsorát, jegyvásárlását és vélhetően közönségét fogja össze egy közös naptár és egy kártya, amely díjazza a legkíváncsibb és legkitartóbb nézőket.
Hirdetés
Magukon, egymáson és a közönségükön is segítenek a kolozsvári színházak egy online előadáskínáló naptárral. A naptár a ma indult teatruincluj.ro (színház Kolozsváron) platformon fut, ezt mutatták be keddi sajtótájékoztatójukon a két kőszínház: a román Lucian Blaga Nemzeti Színház és az Állami Magyar Színház, illetve három független színházi kezdeményezés: az Ecsetgyár köré tömörült alkotók, a Reactor és a Váróterem Projekt képviselői utóbbi otthonában, a ZUG.zone-ban.
 
Több közös beszélgetés és egy közös tábor során találták ki, milyen stratégiával és eszközökkel próbáljanak új nézőket bevonzani, és hogyan ismertessék meg saját közönségükkel a többiek előadásait – mesélte Kelemen Kinga, a Groundfloor Group Egyesület vezetője.
 
Kelemen Kinga
 
Kelemen Kinga kezdeményezte a színházak összefogását | Fotók: Szabó Tünde
 
Hogy a nagyon bőséges kolozsvári eseménykínálatban az előadások ne vesződjenek el, és a társulatok ne egymással versengjenek a nézőkért, mától két eszközt vetnek be:  
  • a teatruincluj.ro weboldalon naptárba rendezve jelennek meg az öt társulat előadásai, azok legfontosabb adatai (szerző, rendező, színészek, az előadás nyelve, esetleg feliratának nyelve, hol játszák stb.) rövid leírással és közvetlen linkkel arra az oldalra, ahol jegyet lehet venni vagy foglalni rájuk. A naptárban időpont és társulat szerint is lehet keresni, illetve a kiválasztott eseményt lementhetjük saját guglis naptárunkba;
  • az Interdependent kártya: ha ezt előadások előtt felmutatjuk, az öt intézmény mindegyikénél lepecsételik, ahova az évad során ellátogatunk. Vagyis ha legalább egyszer elmegyünk mind az öt színházba, akár fesztiválelőadásra is, az általunk kiválasztott hatodik előadást ingyen nézhetjük meg.
Egyelőre ötezer kártyát nyomtattak, és optimista becsléseik szerint az évad végére legalább 50 személy gyűjti be mind az öt pecsétet, mondta Kelemen Kinga. Legalább is ők arra készülnek, hogy az első ötven ilyen személyt meglepetésdíjban részesítsék.
 
Interdependens kártya
 
Interdependent kártyát annál a partnerszínháznál lehet igényelni, ahova először látogat el a néző ebben az évadban. A hatodik előadás megtekintéséhez regisztrálni kell a kártyát a már említett teatruincluj.ro oldalon névvel, email címmel, a kártya számával.
 
A naptár és a kártya kiötlését és megvalósítását zömében a román kulturális alap, kisebb részben a kolozsvári városháza támogatja. Ezeket mindegyik színház a saját honlapján és Facebook-oldalán is reklámozza, illetve az online térben közösen is népszerűsítenek majd előadásokat, képzéseket szerveznek a közönségszervezői és kommunikációs munkát végző kollégáiknak, évad végén pedig kiértékelik a kártyák és a weboldal forgalmát: hoztak-e új nézőket, mekkora volt az átfedés a színházak közönsége között, és merre mozduljanak a következő évadban.
 

Hova érdemes menni előadásra és pecsétért?

A Kolozsvári Állami Magyar Színház évadtervét itt ismertettük, a függetlenek pedig nagyon erős héttel indítanak: három előadást nézhetünk meg náluk két-két alkalommal.
 
A Reactor már szeptember elején megnyitotta kapuit, de erre a hétre időzítette az idei első bemutatóját. Holnap elő-, 27-én rendes bemutatón láthatjuk a Miracolul de la Cluj (A kolozsvári csoda) darabot David Schwartz rendezésében – ismertette Oana Mardare társulatvezető. A kolozsvári csoda nem más, mint a Caritas néven a kilencvenes évek elején futó piramisjáték, amelyen sokan nyertek, még többen vesztettek, egyesek minden megtakarításukat, akár a lakásukat is.
 
Az előadás a Caritas-jelenséget próbálja megmutatni, hogyan működött, és mi az, ami még most is működik belőle, mert a sztori nem zárult le a piramis ledőlésével.
 
Oana Mardare
 
Oana Mardare, a Reactort vezető színésznő
 
Ugyanilyen kemény és láthatatlan problémát dolgoz fel az Ecsetgyár szintén dokumentarista produkciója, a Sclavi (Rabszolgák). A jelenkori és Romániában is létező rabszolgaság egy értelmiségi pár kapcsolatán keresztül szivárog át hozzánk, amelynek tagjai szembesülnek egy esztenáról szabadult rabszolga történetével, foglalta össze a sztorit számunkra Miki Braniște.
 
A rabszolgaság jelensége mellett azt a kérdést is boncolgatja az előadás, hogy mi a művészek szerepe a társadalomban, milyen változást tudnak generálni, hol a változtatási képességük határa. Ennek ellenére ez a legviccesebb előadás az eddigi ecsetgyári produkciók közül, a szövege tele van humorral, biztosított a Temps d’image fesztivált is szervező színházi szakember.
 
Független fogas a ZUG-ban
 
Független fogas a ZUG-ban
 
A Sclavi-ot szeptember 28-án és 29-én láthatjuk az Ecsetgyárban, amelynek udvarán most épp egy kotrógép dolgozik, ne ijedjünk meg tőle, attól még a stúdióterem működik és vár minket – biztosított Kelemen Kinga. 
 
Az Ecsetgyár radikális átalakításon megy keresztül, már biztos nem lesz az a többezer négyzetméteres kultúrközpont, amilyennek megismertük, a főépületben például céges irodák működnek majd, de még ők, az ott alkotó művészek sem tudják, milyen lesz az átalakulás után, vázolta Miki Braniște, aki arra a kérdésre, hogy mi a független társulatok három legnagyobb problémája, gondolkodás nélkül adta meg a választ:
  • hozzáférés az erőforrásokhoz (eseti támogatásokra tudnak pályázni, ami hosszú távon kiszámíthatatlan);
  • kifáradás (ugyanaz a csapat alkotja az előadásokat, szervezi a közönséget, pályázik költségvetésre, bonyolítja a marketinget);
  • infrastruktúra (a helyiségek kicsik és hidegek).
És még ez az infrastruktúra is bizonytalan az erőteljes dzsentrifikáció miatt: mindegyik társulat helyiségének közvetlen szomszédságában hihetetlen mértékű és ritmusú ingatlanfejlesztés zajlik, puccos irodaépületek bukkannak fel egyre-másra a belváros peremén. Aminek eredményeként a művészek még egy fokkal kinnebb fognak szorulni földrajzilag, jósolja Kelemen Kinga.
 
ZUGprogram
 
ZUGprogram
 
Ennél bizonytalanabb már csak a Váróterem Projekt legújabb előadása: Unpredicted. Annyi bizonyos, hogy a már sikerdarabokat maga mögött tudó Sinkó Ferenc rendezi, mert nagyon szerettek volna együtt dolgozni, mondta Imecs-Magdó Levente társulatvezető. Elárulta még, hogy nagyon kevés szöveg lesz az előadásban, de nem tánc, inkább performansz jellegű lesz.
 
Az ajánlójában egy rakás un-nal kezdődő angol szó olvasható az unanticipatedtől az unbrokenig, majd azt ajánlják: Choose one. These are the possibilities. A lehetőségek közül szeptember 29-én és 30-án lehet választani a ZUG-ban. Hogy melyiket érdemes? Unpredicted.

Hirdetés