Egy hétvége alatt 27 személy gombázott be Nagybányán

Ugrásszerűen megnőtt a mérgezések száma a Máramarosban az őszi gombaszezon beköszöntével.
Hirdetés

Az elmúlt hétvégén összesen 27 személyt láttak el a nagybányai megyei kórház sürgősségi osztályán gombamérgezés tüneteivel. A betegek közül 11 kiskorú, akiket a gyermekgyógyászaton kezelnek, nyolc pácienst már kiengedtek a kórházból, ketten visszautasították a kórházi beutalást, egy beteget a fertőző osztály vett át, a többiek pedig a belgyógyászaton lábadoznak – derül ki az Adevărul által idézett kórházi közleményből.

Az orvosok azt javasolják azoknak, akik gombát fogyasztottak és a mérgezés tüneteit (erőteljes izzadást, émelygést, zsibbadást, heves szívverést, pupillatágulást, nehéz légzést, hastáji fájdalmat, könnyezést, reszketést és hallucinációt) észlelik magukon, azonnal menjenek kórházba. 

Beszterce megyében is előfordult gombamérgezéses eset az elmúlt hétvégén: négy személy került a besztercei sürgősségi kórházba. Mihaela Mastan, az egészségügyi intézmény szóvivője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a négy felnőtt személy állapota nem súlyos, mert időben jelentkeztek a kórházban. A beutaltak Szamos-völgyi falvakból származnak, és azt a gombát fogyasztották el, amit maguk szedtek az erdőben.

Hirdetés