Megoldódik a vásárhelyi iskolaügy, Dragnea telefonon beszélt Orbánnal

Cserében Magyarország ismét támogatja Románia OECD-tagságát.
Hirdetés

Liviu Dragnea PSD-elnök a Facebook oldalán adta hírül, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és megállapodtak, hogy:

1. Románia megoldja a marosvásárhelyi római katolikus iskola problémáját,
2. Magyarország pedig ismét támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

„Elmagyaráztam, hogy a marosvásárhelyi iskola helyzete egy bírósági döntés eredménye, nem jelent támadást a római katolikus egyház vagy a magyar kisebbség ellen, de a román vezetés kötelessége törvényes és tartós megoldást találni. Megígértem, hogy megtaláljuk ezt a megoldást” – írta Dragnea.

A PSD-elnök szerit Orbán Viktor válaszképpen azt mondta: értékeli a román fél párbeszédkészségét és ígéretet tett, hogy Magyarország ismét támogatni fogja Románia felvételét az OECD-be.

Az ország csatlakozása a gazdasági szervezethez a román külpolitika egyik kiemelt célkitűzése, ami még idén megvalósulhat – zárta bejegyzését Dragnea.

Hirdetés

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium önálló jogi személyiségét egy bírósági döntés megszüntette, az osztályokat a Bolyai Farkas Gimnáziumba sorolta a Maros megyei tanfelügyelőség. Válaszképpen Magyarország közölte, hogy amíg az iskola nem működik ismét, Budapest nem támogatja Románia felvételét az OECD-be.

Hirdetés