Nyílt levélben fordult az RMDSZ-honatyákhoz az LMBTQ Erdélyben csoport

Erdélyi melegek arra kérik a szövetség politikusait, utasítsák el a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást.
Hirdetés

Nyílt levelet intézett az LMBTQ Erdélyben csoport az RMDSZ képviselőihez, amelyben azt kérik, ne szavazzák meg a Koalíció a családért szervezet alkotmánymódosítási kezdeményezését. Mint köztudott, a kezdeményezés nyomán erre módosulhat Románia alkotmányának a család mibenlétét meghatározó cikkelye:

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

Úgy vélik, hogy ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat, illetve azokat, akik nem szeretnének összeházasodni (a legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül), továbbá a meleg párokat.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg párokat semmilyen jog nem védi ma Romániában, ellentétben például Magyarországgal, ahol bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től. Sőt Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie.

Mint írják, a bejegyzett élettársi kapcsolat olyan „egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat” biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok, gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás, és nem szól az egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról.

Hirdetés

Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság.

„Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – fogalmaz az LMBTQ Erdélyben nyílt levele.
 

Hirdetés