Már a Szellemhegy alaptáborában van a váradi hegymászó

Varga Csaba a Nepálban található nyolcezres Manaszlut szeretné meghódítani.
Hirdetés

A Hazajáró honismereti magazinműsor-sorozat – melynek gyártója az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció legfőbb támogatója – telefonon érte el a csúcstámadásra készülő Varga Csaba nagyváradi hegymászót, aki megérkezett a Manaszlu (8163m) alaptáborába. Az időjárás egyelőre nem túl kedvező a csúcstámadásra, de az 1-es alaptábort szerdán célozza meg a hegymászó, majd egy vallási szertartáson vesz részt.

A Nepálban található Manaszlu nevének jelentése szellemhegy. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászó a sikeres csúcstámadást követően leereszkedés közben életét vesztette.

Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt. „A magyar identitás hangsúlyozása fontos eleme az expedícióimnak, hiszen magyar állampolgárként, a magyar nemzeti zászlót viszem fel a csúcsra, amelyen a Nagyvárad felirat szerepel” – mondta korábban a hegymászó.  

Hirdetés