Filozófus kerül a védelmi tárca élére

Na jó, csak filozófiát végzett. Viszont eddig a gazdasági tárcát irányította. A befutó: Mihai Fifor.
Hirdetés

Mihai Fifor szenátor, jelenlegi gazdasági miniszter veheti át az Adrian Ţuţuianu lemondásával megüresedett védelmi miniszteri tisztséget – jelentette be Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden.

A döntést a nap folyamán korábban a PSD vezető testülete hozta meg. A gazdasági tárca vezetését Gheorghe Şimon képviselő veszi át.

Dragnea közölte, a jelölt személyéről még hétfőn este tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki nem ellenezte azt.

Az új tárcavezető kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Adrian Ţuţuianu korábbi tárcavezető múlt héten lemondani kényszerült, mivel az általa vezetett tárca azt közölte: nincs elég pénz a bérekre.

Fifor amúgy végzettségét tekintve bölcsész: filozófiából diplomázott a craiovai egyetemen, majd szociológiai antropológiából doktorált. 2009-ben a Nemzeti Védelmi Kollégiumban elvégezte a Biztonság és jó kormányzás című képzést.

Iohannis államfő 2015-ben elutasította a kinevezését, amikor Victor Ponta őt jelölte a közlekedési tárca élére.

Hirdetés

Előző mandátuma idején – amikor Dolj megyei szenátor volt – a szenátus gazdasági és energiaügyi bizottságának elnöke volt.

2009-ben és 2012-ben belügyi államtitkárként is tevékenykedett.

A Fifor helyét átvevő  Gheorghe Șimon 1961-ben született a Máramaros megyei Felsővisón, és a kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett diplomát.

Hirdetés