Nem a medvék kilövéséről, csak az átköltöztetésükről lehet szó

A környezetvédelmi miniszter nem zárja ki a medvék külföldre „exportálását” sem.
Hirdetés

Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvadak úgynevezett beavatkozási kvótájáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. A tárcavezető nem zárta ki az állatok „exportálásának” lehetőségét sem, amennyiben lesz ilyen kérés.

„Elsősorban szeretném, ha elolvasnák a rendelet címét. Azt írja esetleg, hogy A medvék kilövéséről szóló rendelet? Nem. Sajnálom, ez beavatkozási rendelet, tehát ezeket a nagyvadakat befogják, és természetesen áthelyezik őket. (…) Ez nem vadászati kvóta, hanem szélsőséges esetekre vonatkozó beavatkozási szabályozás, olyan helyzetekre, amikor a medve egyre gyakrabban jár le, és megközelíti a háztáji gazdaságokat”

– nyilatkozta szerdán a miniszter.

A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, a medvék áthelyezése a minisztériumhoz tartozó biodiverzitási igazgatóság, valamint a csendőrség segítségével fog történni, és az ország olyan régióiba szállítják át a befogott nagyvadakat, ahol már nem élnek medvék.

Hirdetés

A minisztert arról is megkérdezte a sajtó, hogy „exportálhat-e” Románia medvéket olyan országokba, ahol évek óta nem élnek nagyvadak. Gavrilescu azt válaszolta, beszélt már erről a román nagykövetekkel, és megkérte őket, egyeztessenek az ügyben azoknak az országoknak a környezetvédelmi minisztereivel, amelyekbe delegálták őket.

Gavrilescu elmondta még, szeretné, ha sikerülne felleltározni az ország medvepopulációját, és minden medvét egyedi azonosító chippel látnának el a jövőben. 

Hirdetés