Egyre biztosabb, hogy ősszel népszavazunk a családról

A szociáldemokraták beleálltak a melegházasság-ellenes alkotmánymódosító kezdeményezésbe.
Hirdetés

Elfogadta a képviselőház az alkotmánymódosító népszavazások megszervezéséről szóló törvénymódosítást kedden. Liviu Dragnea házelnök, a PSD elnöke szerint ezzel újabb lépést tettek annak érdekében, hogy még a tél beállta előtt

a románok „maguk dönthessenek arról”, milyen meghatározással szerepeljen a család fogalma az alaptörvényben.

A Koalíció a családért nevű ernyőszervezet – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez, amelyben azt javasolja, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozza meg a családot, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak” kifejezés helyett.

A melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő alkotmánymódosító törvénytervezet jelenleg a szenátus elfogadására vár, de hatályba lépéséhez érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van.

A kedden elfogadott törvénymódosítás szervezési kérdésekben pontosítja egy alkotmánymódosító népszavazás megszervezését. A jogszabály egyebek mellett leszögezi, hogy a referendumot az alkotmánymódosító törvénytervezet parlamenti elfogadását követő 30 napon belül, az egy hónapos időszak utolsó vasárnapjára kell kiírni.

Dragnea megerősítette, hogy

támogatja a család alkotmányos meghatározásának módosítását.

Hirdetés

Kifejezte reményét, hogy senki sem fogja alkotmányos óvással hátráltatni a kedden elfogadott törvény hatályba lépését, és Klaus Iohannis államfő sem küldi azt vissza megfontolásra a parlamentnek.

„Román vagyok, az is maradok, engem az érdekel, hogy ezt a döntést a románok hozzák meg, ne más” – mondta a PSD elnöke arra az újságírói kérdésre válaszolva, nem tart-e attól, hogy a (melegházasságot ellehetetlenítő) romániai alkotmánymódosításnak „rossz üzenete” lehet az Európai Unióban.

Hirdetés