Áramkimaradások Hargita megyében a heves vihar miatt

Rengeteg fa dőlt az úttestre megyeszerte.
Hirdetés

Huszonnyolc Hargita megyei településen nincs áramellátás hétfőn reggel a vasárnap esti vihar miatt, a kidöntött fák ugyanis sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu elmondta, az Electrica szolgáltató tájékoztatása szerint 6.285 fogyasztó maradt áramellátás nélkül Székelyudvarhely, Gyergyóvárhegy, Salamás, Gyergyóholló, Gyergyótölgyes és Borszék térségében.

Kilenc középfeszültségű hálózaton és 119 transzformátorállomásnál okoztak meghibásodást a kidőlt fák. Az Electrica szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán.

A megyében egyébként jelentős károkat okozott a vihar: a Maroshévíz – Borszék – Gyergyótölgyes közötti útvonalon akadozott a forgalom, mert körülbelül 15 fenyőfa esett az úttestre.

Csíkszereda és Székelyudvarhely között is hasonló a helyzet. Egyetlen sávon folyt a közlekedés a Cekend-tetőn, a Kalonda-tetőn, a tusnádfürdői kijáratnál és Gyergyószentmiklós-Gyilkostó között mindaddig, amíg sikerül eltávolítani a kitört fákat az aszfaltról.

Hirdetés

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta: Székelyudvarhelyen egy fa tömbházra, egy másik pedig egy gépkocsira esett rá. Gyergyószentmiklóson is autóra esett egy kidőlő fa, Pálpatakán (Korond község) pedig kigyulladt egy épület, mert villám csapott belé.

Hétfőn kiderült, hogy a viharnak halálos áldozata is van. Bélbor településen egy kidőlő fa agyonütött egy embert. A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint az 54 éves férfit az úton érte a vihar. Szekerével egy esztena felé tartott, amikor a nagy szélben rádőlt egy fa. A mentőszolgálat illetékesei azt mondták, a férfi súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, és a helyszínen életét vesztette, a kiérkezett mentősök már nem tudtak segíteni rajta.

Hirdetés