Egy szocdem képviselő sürgősen kiutasítaná az amerikai nagykövetet

Mert Hans Klemm beleszól a román belpolitikába.
Hirdetés

Hans Klemm amerikai nagykövet kiutasítását kéri Liviu Pleşoianu szociáldemokrata párti képviselő, arra hivatkozva, hogy a diplomata megengedhetetlen mértékben beavatkozott Románia parlamentjének és kormányának tevékenységébe.

„Tekintetbe véve az ismételt beavatkozásokat országom belügyeibe, kérem, hogy sürgősen utasítsák ki Hans Klemm nagykövetet. Ha valóban független és szuverén állam vagyunk, ha tiszteljuk Alkotmányunkat és saját magunkat, akkor

nem tűrhetjük tovább, hogy ez a nagykövet beleszóljon a parlament és a kormány tevékenységébe,

valamint a romániai politika egészébe. Egyáltalán nem tartozik Hans Klemm nagykövetre, mint ahogy általában egyetlen nagykövetre sem tartozik, hogyan döntünk mi törvényalkotási kérdésekben” – írta Pleşoianu szerdán a Facebook-oldalára. A politikus a posztot egyébként egy olyan fotóval illusztrálja, amelyen Hans Klemm épp mosolyogva kezet fog Laura Codruța Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjével (lásd címlapfotónkat).

A szociáldemokrata honatya azt is felrója a diplomatának, hogy – az amerikai polgárjogi mozgalmak példáját idézve –

támogatta a kormányellenes tüntetéseket,

és kéri Teodor Meleşcanu külügyminisztert és Mihai Tudose védelmi minisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. „Ne mind idézze Martin Luther Kinget! Ön a tökéletes megtestesítője azoknak a manipulátoroknak és bujtogatóknak, akik ellen Martin Luther King egész életében küzdött!” – írja Pleșoianu.

Hirdetés

„Ezekért és sok más kijelentéséért, amelyek egy gyarmat vezetőjének hozzáállására jellemzőek, Hans Klemm nagykövet sürgős kiutasítását követelem.

Itt az ideje, hogy Amerika valódi tiszteletet tanúsítson irántunk!

Ha pedig a külügyminiszter és a kormányfő nem teszi meg a szükséges lépéseket, azt jelenti, hogy hallgatólagosan elfogadják az Óceánon túlról irányított gyarmat státusát!” –  vélekedett a PSD-s politikus.

Hirdetés