Katasztrofális helyzetbe került a Hargita megyei gyermekvédelem

Már a gondozásukban lévő gyermekek élelmezését sem tudják fedezni.
Hirdetés

Rendkívüli ülésen utalt ki pénzt a Hargita Megyei Tanács a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak (DGASPC), miután az intézmény vezetője jelezte, hogy kifogytak a pénzalapokból és költségvetés-kiegészítésre van szükség.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy az általa képviselt intézmény előzmény nélküli helyzetbe került, mivel

az alkalmazottak fizetésének növelése következtében máris kifogytak a pénzből,

olyannyira, hogy még a gondozásukban lévő gyermekek élelmezését sem tudják fedezni.

Elekes elmondta, a szociális ellátásban dolgozók fizetését is megemelték, így a bérekre fordítandó összeg a tavalyi évhez képest közel 60%-kal emelkedett, miközben a költségvetési keretösszeg a tavalyinak mindössze 75%-a volt. Az igazgató szerint már év elején kiszámolták, hogy nem lesz elegendő pénz az intézmény működtetésére, és már többször kérték a költségvetés-kiegészítést, mivel

a gyermekek élelmezési költségeit sem tudják már fedezni.

„Ilyen szorult helyzetben még sosem voltunk, 2008-ban voltak nehézségeink, de ilyen súlyos soha nem volt a helyzetünk” – tette hozzá Elekes Zoltán.

A Hargita Megyei Tanács hétfőn körülbelül 500 000 lejt utalt ki a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alkalmazottainak nettó fizetésére, de a bérek után az államnak fizetendő adókra és illetékekre már nem volt keret.

Hirdetés

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szégyenletesnek nevezte a kialakult helyzetet, annál is inkább, mert a fogyatékkal élő személyeket érinti negatívan.

„A kormány megemelte a Gyermekvédelemnél a fizetéseket, de a béremeléshez szükséges pénzalapokat már nem biztosította”

– közölte az Agerpres hírügynökséggel Borboly, hozzátéve, hogy a kérdéses intézmény tevékenységét az alkotmány írja elő, és a kormánynak kellene előteremtenie a működéséhez szükséges anyagiakat, ugyanis – kis megye lévén – nem folyik be elegendő pénz az adókból és az áfákból.

„Nem tudjuk előteremteni a hiányzó közel húszmillió lejt. Ha ezt az összeget kiutalnánk, akkor minden más költséget, ami a megyei tanácshoz tartozik, le kellene állítani, az összes beruházást és a hótalanításra fordítandó összeget is” – részletezte Borboly, aki a Hargita megyét képviselő törvényhozók segítségét kérte a kialakult helyzet megoldásához.

Hirdetés