Igor Dodon ugyanazt gondolja a nagy egyesülésről, mint Kelemen Hunor

Vagyis: nincs minek örülni.
Hirdetés

Igor Dodon moldavai elnök szerint a Moldovai Köztársaság unionistái különböző provokációkkal fognak előállni 2018-ban, a nagy egyesülés centenáriuma alkalmából. Dodon azt állítja, hogy az unionisták destabilizálni akarják az országot. Szerinte ugyanis ünneplésre semmi ok: Besszarábiát valójában annektálták, és az úgynevezett egyesülés a lakosság akarata ellenére következett be. 

„Nem volt semmiféle egyesülés”, jelentette ki Dodon az NTV televízió egyik vasárnapi adásában. „1918-ban erőszakkal annektálták az országot, egy maroknyi áruló kezdeményezésére. Egy részüket halálosan megfenyegették, és ezért szavaztak anélkül, hogy megkérdezték volna az akkori moldovai lakosságot”.

A moldovai elnök szerint Besszarábia Románia általi annektálása „nemzetközi szinten elismert dolog, több állam is elismeri azt.”

„A jövő évi akciók célja a Moldovai Köztársaság destabilizálása”, hangsúlyozta Dodon. „Nem lesz egyszerű, de meggyőződésem, hogy túllépünk ezeken a provokációkon. Semmi esélyük sincs.”

Az elnök megjegyezte, hogy egy történész elmondása szerint Ștefan cel Mare (III. István) moldovai fejedelemnek Bukarestben nincs egyetlen emlékműve sem, ezért hajlandó egyet ajándékozni a román fővárosnak.

Hirdetés