Igor Dodon polgárt beperelik hazaárulásért

A felperes: Maia Sandu, a Cselekvés és Szolidaritás Párt vezetője.
Hirdetés

A Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) által vasárnap, a Moldovai Köztársaság függetlenségének 26. évfordulója napján kiadott közlemény szerint az oroszbarát Igor Dodon moldovai elnök tettei által veszélybe sodorja a Moldovai Köztársaság függetlenségét és szuverenitását, vagyis hazaáruló. 

„A Függetlenség Napja alkalmával mi, a Moldovai Köztársaság polgárai – szabad és hazaszerető emberek – hazaárulónak nyilvánítjuk Igor Dodont”, áll a közleményben. Márpedig „egy hazaárulónak nincs joga az emberek érdekeit képviselni és felelnie kell állam- és polgárellenes tetteiért”.

Maia Sandu volt oktatási miniszter pártja meg is indokolta a súlyos vádat: Dodon polgár „nyíltan azonosul az Orosz Föderáció érdekeivel, miáltal Vlagyimir Putyin orosz elnök ’vazallusává’ válik, ahelyett, hogy a Moldovai Köztársaság érdekeit képviselné”.

Továbbá: az elnök „nyíltan népszerűsít bizonyos, a Moldovai Köztársaság polgárai által nem elfogadott és a nemzeti érdekkel szembenálló megoldásokat, ami a Dnyszter bal partján zajló konfliktust illeti, mint amilyen a köztársaság ’föderalizálása’ és ’transznisztrizálása’”.

Következésképpen Dodon „megszegi az Alkotmányt, az elnöki esküt, a nemzeti törvényeket és aláássa a moldovai államot”.

Hirdetés

Ezen kívül az elnök „felelőtlen és agresszív kijelentései által aláássa a szomszédokkal és külföldi partnerekkel, különösen az Európai Unióval, Romániával, Ukrajnával és az AEÁ-val meglévő kapcsolatokat, miáltal megfosztja a moldovai polgárokat attól, hogy egy jogállamban egy jobb életet élhessenek”.

Ráadásul Dodon „a szeparatizmust népszerűsíti és bátorítja, beleértve Gagauziát is, noha a Moldovai Köztársaság a kulturális autonómia megerősítésének útját választotta a gagauz testvérekkel való békés együttélés érdekében. Az ország bármely kritériumon – etnikai, nyelvi, vallási, kulturális – alapuló szétzilálása saját érdekeken alapszik és súlyos károkat okoz a Moldovai Köztársaság polgárainak”.

Egy szó, mint száz: Maia Sandu pártja bepereli Igor Dodon elnököt (polgárt) hazaárulásért. Sajtóértesülések szerint Igor Dodon még nem reagált a PAS közleményére.

Hirdetés