Megvan a Nőileg magazin új főszerkesztője

És a Mutass jó példát! program is szépen halad a maga útján.
Hirdetés

Ezúttal előrehozzuk a bréking nyúzt: a Nőileg magazin új főszerkesztője nem más, mint Botházi Mária! Gratulálunk neki, hozzá, meg hát büszkék vagyunk, hogy a Főtér munkatársa is.

A hírt a Bulgakov Kávéház teraszán tudtuk meg, ahol a Nőileg magazin szerkesztői, munkatársai és meghívottjai beszéltek a lap múltjáról, jelenéről, jövőjéről, no meg a nemrég elindított Mutass jó példát! program alakulásáról. Megjegyezzük: jelen sorok szerzője egy jó ideig egyedüli hímként ült a közönség soraiban, kicsit szeppenten, de aztán szép sorban érkezett még vagy négy pasi, és így máris nagyobb lett a kisebbség.

Árnyék van, de nem segít semmit, csak a legyező hatékony valamennyire

A meleg nem lett nagyobb, de fájdalom, nem is igen lehetett. Kellemesen szaunáztunk tehát, nőileg meg férfilag, a beszélők, meghívottak – Sebestyén Kinga (felelős kiadó), Grubisics Csaga (a Mutass Jó Példát! program vizuális kommunikációs felelőse), Szántó Ildikó és Konrád Katalin (a program partiumi példakép-nyertesei), Ménessy Kinga Kitty (szerkesztő, kommunikációs felelős), Rácz Éva (MÚRE-elnök, zsűritag), Dimény Levente (színész, zsűritag), Vas Réka (programvezető) és Koós Imola moderátor – társaságában.

Megtudtuk mindenekelőtt azt, hogy bár egyes kishitűek induláskor

egy évet sem adtak a Nőileg magazinnak, idén áprilisban töltötte be a harmadik születésnapját.

Így kell ezt csinálni, hölgyek-urak! Vagy, miként Sebestyén Kinga megjegyezte: ha nagyon akarunk valamit, az megvalósítható. Persze a lelkesedésen, hozzáértésen, odaadáson kívül akadtak hullámvölgyek is az elmúlt három évben, de a lényeg: létezik egy elsősorban erdélyi célközönséget megszólító és egész Erdélyben hozzáférhető női magazin, amely csinos is meg tartalmas is.

Az is kiderült, hogy (szerencsére? sajnos?) az erdélyi közéletnek vannak sztárjai, akik egy női magazin címlapjára kerülhetnek, bár nem túl sokan, ezért a szerkesztők elég hamar kifogytak belőlük. Többek között ez is volt az oka annak, hogy az utóbbi időben a hétköznapok sztárjai jelentek meg a magazin címlapján, a Mutass jó példát! program keretén belül. A cél az, hogy olyan (szak)embereket mutassanak be a közönségnek, akik nem feltétlenül jelennek meg például a napilapok hasábjain, ugyanakkor nem is feltétlenül igénylik a rivaldafényt, viszont példakép gyanánt fontos tevékenységet végeznek saját közösségükben. És így válik a program az erdélyi közösségi értékrend egyfajta alakítójává.

Sebestyén Kinga felelős kiadó, aki, ha akar valamit, azt meg is csinálja, persze nem egyedül

Hogyan is működik az egyévesre tervezett program? Az egyik lényeges feltétel, hogy

az illető személynek, akit valaki példaképként szeretne jelölni, itthon kell letennie a garast.

Persze, hogy fontosak azok az emberek, akik elszármaztak innen, és vissza-visszatérve tesznek valamit az itthoni közösség(ek)ért, ám ez a program azokról szól, akik idehaza élnek. Ugyanakkor fontos, hogy olyan jelölteket lehet „indítani” a versenyen, akik nem közéleti szereplésükkel vagy alkotói tevékenységükkel érdemelnek figyelmet, hanem hétköznapi helytállásukkal. Amúgy a jelölt lehet bármely nemzetiséghez, felekezethez tartozó, aktív nő és férfi, akinek a tettei közvetlen környezetét érintik, akinek az életmódja figyelmet érdemel. A szervezők 15 erdélyi megyében/régióban hirdették meg a programot.

Hirdetés

Jelenleg a program (de nevezhetjük nyugodtan versenynek is, mert lényegében az) az ötödik, Kolozs megyei fordulónál tart. Ebben a fordulóban augusztus 14. és 27. között lehet példaképeket jelölni. Hogy miképpen? Itt tessék elolvasni. A jelöléseket egy öttagú zsűri bírálja el. Akiből a hónap példaképe lesz, az megjelenik a Nőileg címlapján, továbbá közlik a vele készült interjút a lap hasábjain. A második és harmadik helyezettet a magazin honlapján mutatják be. A program amúgy jövő áprilisban ér véget, amikor is a szervezők egy gálaműsor keretében átadják majd Az év büszkesége díjat.

Dimény Levente színész, zsűritag, és egyetlen férfi a meghívottak hölgykoszorújában

A programnak természetesen megfelelő szimbólumot kellett találni, amely egyszerűen és közérthetően kifejezi a lényeget.

Mi lenne kézenfekvőbb, mint a szív?

Na látják! (Annak ellenére, hogy kicsit lehurbolódott az évszázadok során.) Igen ám, de egy szív nem elég. Kettő kell: az egyik kap, a másik ad. Így született meg az egymásba fonódó két szív, és kérem szépen, ugyancsak kreatívak az illetékesek, ugyanis csinos ékszereket is készíttettek, de tényleg. Bárki viselheti. Jó, férfiak talán kevésbé.

És hogy viszonyulnak mindehhez a példaképek? A beszélgetésen jelen levő két partiumi példakép, Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat partiumi igazgatója és Konrád Katalin, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium igazgatója lényegében arról beszéltek, mennyire meglepte őket a „siker”, ugyanis egyáltalán nem érzik magukat példaképnek, csak a munkájukat végzik. Konrád Katalin el is gondolkodott azon, hogy van egy lap (amelynek nem tudja a címét), ahol jelölték (nem tudja, mire), és talán van egy második helyezettsége (ez vajon nem valami vicc?). Őszintén, imádni való ez a szerénység. Tanulhatna tőlük bármelyik bő mellényű sztár.

Szép kézen szép gyűrű: a Mutass jó példát! program szimbóluma

Arról is szó esett, hogy a Nőileg a legkevésbé „női” magazin. A szerkesztők elmondása szerint igyekeznek ideológiáktól mentesíteni a közölt tartalmakat, konkrétabban, nem feminista nézeteket vallva fogalmazzák meg üzeneteiket.

Nos, kíváncsian várjuk, kik lesznek a Kolozs megyei forduló példaképei. Mert azért vannak elegen. Nem lesz könnyű dolga a zsűrinek. És addig is, hajrá, Nőileg!

Hirdetés