Mennie kell a szexbotrányba keveredett ortodox püspöknek

Hiába tagadja, hogy ő szerepel a fiatal férfiak részvételével készült kompromittáló videón.
Hirdetés

Lemondatta a román ortodox egyház zsinata püspöki tisztségéről pénteken Corneliu Bârlădeanu huși püspököt, akinek egy teológus hallgatóval létesített szexuális érintkezéséről közmegbotránkozást keltő videofelvételt hozott nyilvánosságra a román bulvársajtó.

Bár Vasile Bănescu, az ortodox patriarchátus szóvivője már július közepén megerősítette, hogy a huși püspök látható a több mint húszperces felvételen, annak hitelességét Bârlădeanu nem ismeri el, terjesztőit rágalmazásért beperelte. Miután a pátriárka szóvivője egyértelművé tette, hogy a zsinat ki fogja zárni a püspököt a papság soraiból, Bârlădeanu – bár továbbra is ártatlannak mondta magát – állítólag önként kérte felmentését a püspöki tisztség alól, az „egyház javának és békéjének” érdekében, megelőzendő kiközösítésének hónapokig tartó eljárását.

A huși püspökség élére hatvan napon belül új egyházi vezetőt választanak, Bârlădeanu pedig nem misézhet többé, és szerzetesként kolostorba vonul – tudatta a szóvivő.

Mint arról beszámoltunk, a moldvai egyházkerületben június végén robbant ki a szexbotrány, amikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a moldvai egyházkerület három Vaslui megyei papja ellen, akik állítólag kompromittáló videofelvételek nyilvánosságra hozatalát kilátásba helyezve zsarolták a püspököt, pénzt, illetve egyházi előléptetésüket követelve tőle.

Sajtóértesülések szerint a vádhatóság a házi őrizetbe helyezett ortodox pópáktól nyolc videofelvételt foglalt le: ezek mindegyike intim homoszexuális együttlétek közben ábrázolja a püspököt. Bârlădeanu partnerei állítólag olyan fiatalok voltak, akiket tanított a teológián.

Júniusban a román ortodox egyház egy – főleg népzenei előadóművészként ismert – Maros megyei papját, Cristian Pomohacit fosztotta meg a palásttól, miután egy hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ígért egy 17 éves fiúnak, hogy nemi kapcsolatot létesítsen vele.
Hirdetés