A jegybanktól a ravatalozóig: szecessziós kincsek Kolozsváron

A szépség maga költözött be a sétatéri Kaszinóba Róth Miksa üvegfestő munkáit bemutató vándorkiállítással.
Hirdetés
A középkori üvegfestés magyar feltámasztója és megújítója, Róth Miksa műveit épp csak felvillantó kiállítás nyílt meg kedd este a sétatéri Kaszinó épületében. Azért csak felvillantja, mert a festett üvegablakokat és mozaikokat reprókon mutatja meg, két-három tucatnyit az 55 városban található legalább 94 épületből – Róth visszaemlékezéseiben ennyit említ a „jelentősebb” üvegfestészeti művei közül.
 
De aki már járt nyitott szemmel Budapesten, az egészen biztosan látta már élőben is, hogyan törik meg a fény Róth Miksa festett üvegablakain az Országházban, a Széchenyi-fürdőben vagy a Gresham-palotában, hogy csak a leghíresebbeket soroljuk. Külföldön Mexikóvárostól Oslóig ismert a neve, előbbiben a nemzeti színházat, utóbbiban a legnagyobb templomot díszítik az üvegablakai.
 
A Róth Miksa-kiállítás megnyitói
 
A Róth Miksa-vándortárlat megnyitói: Szabó Lilla (középen, papírlappal a kezében), tőle jobbra Íjgyártó István államtitkár, Mile Lajos kolozsvári főkonzul, Kósa András, a bukaresti Balassi Intézet vezetője | Fotók: Szabó Tünde
 
A Megszínesített napfény című kiállítás szinte véletlenül került Kolozsvárra, árulta el a megnyitón Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója, aki télen egy koncerten fedezte fel a Román Nemzeti Bank kolozsvári székházának dísztermében, hogy az üvegmennyezetet és a terem mozaikdekorációját Róth Miksa készítette. Bukarestben épp akkor nyílt meg ez a tárlat a Balassi Intézetben, amelynek igazgatója, Kósa András azonnal beleegyezett, hogy több külföldi és erdélyi város után Kolozsváron is bemutassák.
 
Mi több, mire Kolozsvárra ért, gazdagították a tárlatot a helyi Róth Miksa-munkák fotóival. A jegybank díszterme mellett szintén ő készítette a volt Karolina-kórház ravatalozójának (jelenleg ortodox kápolna a Trefort / Victor Babes utcán) két vitráliáját. Sőt az egyikkel, az 1899-ben készült Párkával ezüstérmet nyert a párizsi világkiállításon. 
 
 
Róth Miksa Párkája
 
Róth Miksa Párkája és jelenlegi kontextusa
 
További munkáival pedig aranyérmeket nyert több világkiállítás üvegfestészeti versenyén – tudtuk meg a tárlatot megnyitó Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkártól, aki Szabó Lillával együtt azt reméli, jövőre, az európai örökségvédelmi évben még nagyobb nyilvánosságot kap a kolozsvári anyag, felújításra kerülnek Róth Miksa erdélyi munkái (leghíresebb például a marosvásárhelyi Kultúrpalota és a városháza üvegablakai), sőt talán továbbiak is felbukkannak.
 
„… az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény…” – írta a 152 éve született Róth Miksa, az üvegfestmények legnagyobb varázsa pedig az, hogy ez a fény a felvitt szín más-más árnyalatait mutatja meg a nap különböző óráiban – vezetett be minket Róth Miksa életművébe a kiállítás egyik kurátora, Gellér Katalin. Mert a keddi megnyitó legnagyobb száma az volt, hogy kiélvezhettük a Magyar Szecessziós Társaság elnökének tárlatvezetését. 
 
Gellér Katalin Kolozsváron
 
Gellér Katalin
 
Gellér Katalin nemcsak a magyar szecesszió guruja, de ismerte Róth Miksa egyik lányát, teázott is vele annak – természetesen szecessziós dekorációjú – házában, amelyet a művész lányának halála után Róth Miksa-emlékházzá alakítottak. Lelkesen és örömmel osztotta meg művészettörténeti tudását és akár belső családi információkat is, és minden kérdésünkre roppant közvetlenül válaszolt.
 
Tőle tudjuk, hogy a 11. században született üvegfestészetnek a 13. században már leáldozott, a középkorral együtt majd a romantika fedezte fel újra a 19. században, és a szecesszió újította meg. Nem csak stilárisan: a középkortól változatlan technológiához képest 1893-ban hozott újatt az amerikai L. C. Tiffany, akinek recés, többrétegű, opálos üvegeit Róth Miksa is megszerette, és szecessziós stílusú munkáiban alkalmazta.
 
A BNR dísztermének üvegajtaja
 
A díszterem egyik ajtaja a jegybank kolozsvári fiókjában
 
Azt pedig már szerda reggel mondta el Gellér Katalin, hogy Róth Miksa a mozaikkockák aranyozásának technikáját is megújította. Már nem alapként vitte fel a kőre az aranyat, hanem szálanként, szinte festve, ahogy a színeket.
 
Róth Miksa karrierje restaurálással kezdődött, miután otthon és külföldön elsajátította az üvegfestés technikáit. Első ilyen nagyobb munkája a máriafalvai katolikus templom üvegablakainak restaurálása volt, de készített ólomkeretes vitráliákat sok új építésű, neogótikus templomhoz és zsinagógához, felekezettől függetlenül. Emellett pedig rengeteg közintézmény, fürdő, főúri palota és kulturális közösségi tér (Zeneakadémia, Lederer-palota, a Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank épülete) üvegablakait és mozaik díszítéseit tervezte meg és kivitelezte több tucat embert foglalkoztató műhelyében.
 
A kolozsvári BNR üvegmennyezete
 
A díszterem híres üvegmennyezete
 
Most csak azért nem hencegünk el minden információval, amit Gellér Katalintól tanultunk, hogy mindenki személyesen is meghallgathassa őt a szerdán délután 14 órától kezdődő tárlatvezetésen a Kaszinó épületében. A volt ravatalózót pedig útbaejtik A szecesszió Kolozsváron nevű várossétán szerdán, illetve vasárnap reggel tíztől. Ez a tematikus séta is a főtéri Szent Mihály-templom bejárata elől indul.
 
Emellett igazi szenzációként megnézhetjük a kincset, amit a kolozsvári Főtér, pontosabban a jegybank épülete rejteget. A BNR jelenlegi székháza eleve szecessziós stílusban épült a Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank számára, ebbe költözött be a román jegybank.
 
Fortuna és a bőség szaruja
 
Fortuna a bőség szarujával a jegybank dísztermében
 
 
A kandalló mozaikja
 
A díszterem kandallóját díszítő mozaik
 
A Róth Miksa festette üvegmennyezetet, mozaikokat, üvegbetétes ajtókat csütörtökön, augusztus 17-én 14 és 16 óra között, illetve pénteken, augusztus 18-án 10 és 12 óra között lehet megnézni biztonsági ellenőrzés után. Ehhez fel kell iratkozni a KMN infóstandoknál, és sietni kell, mert hétfő este már csak a pénteki listákon volt szabad hely.

Hirdetés