Londonban fogták el a körözött román ingatlanmágnást

Gabriel Puiu Popoviciut még a hónap elején ítélték el jogerősen hét év szabadságvesztésre Bukarestben.
Hirdetés

Őrizetbe vették Londonban Gabriel Puiu Popoviciu üzletembert, akit Romániában hét év börtönbüntetésre ítéltek – jelentette be hétfőn a román rendőrség.

A londoni rendőrség közölte a román rendőrséggel, hogy őrizetbe vette Popoviciut, akit augusztus 2-án ítéltek el Romániában. Már júniusban elhagyta Romániát, miután nem hosszabbították meg az ellene addig érvényben levő
kényszerintézkedéseket. Így az augusztus elején kimondott ítéletkor nem tudták börtönbe zárni a román hatóságok, akik nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint Popoviciunak nem kellett sok időt rács mögött töltenie, ugyanis 200 ezer font óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A vonatkozó nagy-britanniai törvények értelmében hetente három alkalommal jelentkeznie kell a londoni rendőrségen.

Popoviciut abban találták vétkesnek, hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket, amelynek egy részén később lakónegyedet építtetett.

Az ügyben az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Serbant, a belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét 2 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.

Hirdetés

Popoviciu Románia egyik legbefolyásosabb ingatlan-befektetője, az ő tulajdonában van egyebek mellett Románia egyik legnagyobb plázája.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérvényezni fogja az üzletember kiadatását a brit hatóságoktól, mihelyt valamennyi irat a minisztériumhoz kerül.A román hatóságok nem először szembesülnek hasonló gondokkal, tavaly decemberben Sebastian Ghita üzletember és parlamenti képviselő, a kormány fő erejét képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) volt politikusa szökött meg Romániából, miután eljárást indított ellene az ügyészség. A befolyásos üzletembert áprilisban őrizetbe vették Belgrádban, de még tart a kiadatásáról szóló jogi eljárás.

Hirdetés