Miért nem lehet megvonni Kelemen Hunor román állampolgárságát?

Még csak kezdeményezni sem, mert értelmetlenség.
Hirdetés

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a múlt hét végén adott egy interjút a kolozsvári Szabadságnak és azt mondta, hogy a romániai magyarok nem tudják és nem is akarják megünnepelni az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumát.

A nyilatkozat természetesen kiverte a biztosítékot, a szakszervezeteket, civil szervezeteket, az üzleti szférát képviselő Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR) nevű szövetség reagált az interjúban elhangzottakra.

A szervezet felszólította Kelement hogy mondjon le képviselői mandátumáról, és sürgősen tisztázza a román államhoz való viszonyát. Ellenkező esetben azt javasolják az állampolgári hatóságnak, hogy vonja vissza Kelemen román állampolgárságát.

Ilyesmire volt már sok példa az elmúlt években, évtizedekben Gheorghe Funartól Vadim Tudorig több harcos román patrióta követelte habzó szájjal, hogy egy-egy karcosabb magyar nyilatkozat után az illetőnek vonják meg a román állampolgárságát.

Hirdetés

Csakhogy ezzel a követeléssel van egy kis gond, vagyis inkább egy nagy probléma, ugyanis alkotmányellenes. Románia alkotmánya 5 cikkelyének 2. bekezdése ugyanis egyértelműen leszögezi, hogy

nem lehet a román állampolgárságot megvonni attól a személytől, aki születés révén szerezte meg.

Vagyis aki román állampolgárnak született, az az is marad, hacsak önként nem mond le róla.

Hirdetés