Hova növekedjenek a Kolozsvári Magyar Napok?

Lovasokkal, Balatonnal, új helyszínekkel indul az erdélyi megarendezvény - de hova? Idéntől ezt szeretné kikísérletezni.
Hirdetés
Beláthatatlanul és bejárhatatlanul nagy lett az egyik legjobb dolog Erdélyben, a Kolozsvári Magyar Napok (KMN). Ma kaptunk hozzá mankókat. Kedvet csak azért nem, mert az évek óta töretlen.
 
A város határát már tavaly túllépte, a 700 éves városi mivolt megünneplése pedig annyira felpörgette a rendezvényt, hogy az intenzitásnak ezt a fokát a kivételes ünnepekre kell megőrizni, a Magyar Napokat pedig tovább kell gondolni – vázolta ma Gergely Balázs főszervező azt, miért is szánják az idei kiadást kísérletinek.
 

A kísérletezgetés és a nyolcadik KMN a hét végén indul, 

és a tizedik kiadásra reméli Gergely, hogy az igényekhez igazodva újragondolják az egész rendezvénysorozatot – hangzott el ma a Bulgakov kávézóban tartott szervezői sajtótájékoztatón. 
 
Térben mindenképp tágítani szeretnék, bizonyos helyszíneket a KMN egyszerűen kinőtt, tavaly például már nem lehetett kényelmesen végigsétálni a Farkas utcán, annyian zsibongtak a fesztiválutca vásárában. Ami egészen elképesztő ahhoz képest, hogy 2010-ben az utcának alig a negyedét tudták lezárni az autós forgalom elől, majd a felét, majd a KMN nagyon gyorsan belakta az egész utcát – emlékeztetett Gergely a nem is olyan régi kezdetekre.
 
A borutca előbb kiszorult a Színház / E. de Martonne utcába, ahol már tavalyelőtt sem fértünk rendesen úgy, hogy az az egyik útvonal a Farkas utca és a Főtér között. Idén a borstandok a népzenei színpaddal együtt átköltöznek a Fogoly / Potaissa utcába, ahol jövő szerdától üzemelnek. A gyerekeket középkori játékokkal és kalodával rabul ejtő Emese-park innen már tavaly átköltözött a Farkas utcai templom mögötti Romkertbe, idén is ott találjuk a tábort.
 

Kimegyünk a zöldbe

Tavaly is a magyarfenesi Arkhai szoborparkban volt az első nagykoncert, idén is ott indul a buli szombat este: a Balaton szomorú sanzonokat játszik azoknak, akik a rockból az alternatívat kedvelik. 
 
Az alternatív közönség marad a zöldben, a feltörekvő erdélyi zenekarok és a már befutottan alternatív bandák (Anna and the Barbies, Pál Utcai Fiúk, stb.) ugyanis az abszolút új helyen, a sétatéri színpadon fognak játszani. A helyszín csak a Magyar Napoknak új, a kolozsvári közönségnek nem, és hogy a kánikula és az Untold megviselte pázsit regenerálódhasson, a színpadot nem a park nyugati, hanem a keleti felébe helyezik. Vagyis a KMN új helyszíne a Sétatérnek a képzőművészeti egyetem pavilonja és a magyar színház közé eső része lesz.
 
A Farkas utcai színpadot pedig szinte teljesen átveszi az operett és a nóta, de itt lép fel majd a cigány világzenét játszó Etnorom vagy épp Szalóki Ági a Karády Katalint, Edith Piafot és Amália Rodriguest megidéző sanzonestjével.
 

Mi marad akkor a Főtéren?

Az infópult, a városnéző séták kiinduló pontja, toronymuzsika vasárnap délután és természetesen a nagykoncertek sztárokkal és/vagy sok fellépővel, például a Szent István-napi Néptánctalálkozó együttesei már hétfő délben felvonulnak. 
 
A sztárkoncertek szerdán kezdődnek, minden este kilenctől: szerdán a Ghymes, csütörtökön Szikora Róbert és az R-GO, pénteken Deák Bill Gyula és Hobo, szombaton Charlie, vasárnap pedig a záróünnepség után a Budapesti Operettszínház adja elő Erdélyben először A Csárdáskirálynőt.
 
Sajtósok a Kolozsvári Magyar Napok beharangozóján
 
A sajtó próbál eligazodni a KMN idei programdömpingjében | Fotók: Szabó Tünde
 
Tűzijáték nem lesz a zárógála után anyagi okokból sem, de azért sem, mert naponta robban valahol valami a világban, ezért a szervezők nem tartják túl ízlésesnek erre költeni. Az erre szánt pénzt inkább a sétatéri színpadtechnikára csoportosították át.
 
Adakozni is lehet a Főtéren, de nem tűzijátékra. Az unitárius egyház kezdeményezésére idén szegénykonyhára gyűjtenek a szervezők. Az unitáriusok már most is biztosítanak meleg ételt a rászorulóknak heti egy napon, és szeretnék ezt más napokra is kiterjeszteni a többi történelmi magyar egyházzal felváltva.
 

Ki fogja mindezt észbentartani?

Még csak alig kezdtük sorolni a koncerteket, hol vannak még a sportesemények, a színházi előadások, a gyerekprogramok, a kiállítások, a beszélgetések, az irodalmi játékok és komolykodások, séták, filmek, hangversenyek legalább egy héten át. Naná, hogy a Magyar Napok honlapján, három nyelven, időrendben ömlesztve vagy akár műfaj szerint szétszedve. 
 
Amíg megjelenik papíron, addig is zsebre tehetjük: mától éles és letölthető Androidos és iOS-es telefonokra a KMN applikáció – adta kezünkbe a mankót Szabó Lilla, a Magyar Napok programigazgatója. A kismillió program közül itt időpont, helyszín, típus és szervező szerint is válogathatunk, a kiválasztottakat pedig csillaggal bejelölhetjük, ha azt akarjuk, hogy az applikáció értesítsen a kezdésről.
 
A programdömpinghez minden kolozsvári magyar kulturális szervezet hozzájárul, és nemcsak a kolozsváriakat vonzza: Erdély és Európa különböző részeiről látogatnak ide. Ezért is lett a KMN jelszava a mindenhol ott virító, lila transylvanicum, nem azért, mert minden benne van, hiszen az erdélyi román vagy szász kultúrát például nem mutatja be – magyarázta Gergely Balázs. Maga a rendezvény viszont erdélyi értékké, sőt közkinccsé vált, fogalmazott a főszervező.
 
Gergely Balázs
 
Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke
 
A Dunáról Kolozsvárra vezet az útja annak a húsz, Kárpát-medencei diáknak is, akik középkori hajók rekonstrukcióival csorognak le a Felvidéktől, a Mosoni-Dunától a Csepel-szigetig. Miután a hajókázásban, esti sátorozáson jól összeszoktak, augusztus 16-án eljönnek Kolozsvárra besegíteni az Emese-parkosoknak.
 

Kezdődik!

Sőt már el is kezdődött, a Gy. Szabó Béla-kiállítást azért nyitották meg egy hete, hogy ne essen egybe a másik 35-tel. Holnap hattól Szalay Lajos grafikáit nézhetjük meg a Bánffy-palotában, ugyanott pénteken szintén hattól nyílik meg Paulovics László életműkiállítása. A szatmárnémeti születésű és ott is alkotó grafikus, festő, díszlettervező a nyolcvanas évek végén települt át Németországba.
 
Szombaton már dübörögnek a szabadtéri programok, illetve a föld a Kós Károly-emléktúrázók lába és a Lomb utcai lovasnap főszereplői, a lovak patái alatt. Míg az előbbire csak előzetesen lehet jelentkezni, és pontos időben indulni, a Szilaj Lovastanyán egész nap zajlanak a vágtaversenyek, lovasíjászkodás. Lovas kaszkadőrök és idomárok is megmutatják, mit tudnak, a napot tombola és tábortűz zárja.
 
Szombaton indul a kultúrkavalkád is 11-kor évfordulós gyülekezéssel Bálint Tibor harangjánál. Az emlékharang a kolozsvári író Fellegvár mögötti, Kőrösi Csoma Sándor / Dornei utca 30 szám alatti otthonának udvarán áll, itt az író műveiből részleteket olvas fel Viola Gábor színművész, közreműködik Márkos Albert hegedűn és Ortenszky Gyula csellón.
 
Szombat délután 3-kor nyílik az aradi vértanúk szeretteinek emléket állító szabadtéri kiállítás a Szent Mihály-templom előtt, négytől a Kincses Kolozsvár Kalendáriumát mutatják be a Bánffy-palotában, ugyanott öttől tanulhatunk a Berde családról, hattól pedig Dóczyné Berde Amál életműkiállítását nyitják meg. Az alig zsúfolt nap táncházzal zárul a Heltaiban.
 

A programok idén is ingyenesek,

néhány viszont regisztrációhoz kötött, mondta Szabó Lilla programigazgató. Ilyen az örömfőzés (a jelentkező baráti társaságok idén a Sétatéren fognak főzni augusztus 19-én), a harmadik Erkel Ferenc sakkverseny, amelyre helyben kell jelentkezni szintén augusztus 19-én reggel 9 órától. A helyszín pedig a tavalyi olimpiai udvar a Szentegyház utcában, amely idén Magyar Kézműves Sörök Udvara ígéretes néven nyílik újra.
 
(Ugyanígy újranyílik a terasz a Bánffy-palota udvarán, és a Református Kollégium udvara is vendéglátó hellyé alakul át, amely a szabadtéri programok zárórája után is nyitva tart majd.)
 
Regisztrálniuk kell azoknak is, akik a sétatéri Kaszinóban nyíló Róth Miksa-kiállítás mellett megnéznék az általa festett üvegmennyezetet is a Román Nemzeti Bank kolozsvári székhelyén. A KMN infóstandjainál kell jelentkezni a három időpont valamelyikére: a BNR belsejébe augusztus 16-án 10-12 óra között, 17-én 14-16 óra között, 18-án 10-12 óra között mehetünk.
 
A programok zavartalan lebonyolításához még mindig várják önkéntesek jelentkezését – jelentette be Szabó Lilla. A KMN-t lehetővé tévő háttérmunkánál pedig 
 

nagyon is megérezték a magyar alpolgármester hiányát, 

árulta el Gergely Balázs. Horváth Anna méltánytalan félreállításával télen sokkal kényelmesebben, vakarózósabban viszonyult a polgármesteri hivatal a szervezőkhöz és a rendezvényhez, és abból sem származott előnyük, hogy Gergely Balázs egy éve városi tanácsos. Oláh Emese kinevezésével viszont serényebbé váltak a hivatal munkatársai.
 
Hogy az összeférhetetlenség gyanúja se merüljön fel, az önkormányzathoz az idei Magyar Napokra nem is a Kincses Kolozsvár Egyesület, hanem az erre a célra alapított KMN egyesület pályázott, mondta el Gergely Balázs hozzátéve, hogy ő nem is vett részt azokon a bizottsági üléseken és szavazáson, ahol a KMN pályázatai kerültek napirendre.
 
Oláh Emese
 
Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere
 
A téli vakarózás ellenére a KMN-t a polgármesteri hivatal kiemelt rendezvényként kezeli, ami nemcsak az egyre több anyagi támogatást jelenti, hanem a helyszínek lefoglalását és az útlezárásokat – tudtuk meg Oláh Emese alpolgármestertől.
 

Erre ne közlekedj autóval

Hogy kiélvezhessük a köztéri programokat és egymás társaságát, a következő utcák válnak részben vagy teljesen autómentessé a KMN bizonyos napjaira:
  • a Főtér keleti oldalán egyetlen sáv a Vodafone üzletig augusztus 14-én 16 órától 21-én 17 óráig;
  • a Főtér déli és keleti oldala teljesen az esti koncertek alatt: augusztus 16-19. között naponta 20.30 és 23.15 óra között, illetve augusztus 20-án, 19.15 és 23.15 óra között;
  • a Főtér északi oldala augusztus 20-án, 18.50 és 19.30 óra között a Szent Mihály templom tornyából hallható toronyzene miatt, itt akkor csak a közszállítás járműveit engedik át;
  • a Farkas utca teljes hosszában, tehát az Egyetem utca és a Bethlen (Baba Novac) utca között augusztus 14-én 22 órától augusztus 21-én 16 óráig, miután a színpadot, a standokat a rendezvény szervezőinek és az árusoknak sikerül lebontani és elszállítani;
  • az Egyetem utcai parkoló a piarista templom előtt a KMN teljes időtartama alatt, mivel ide települnek a lacikonyhák;
  • a Szent István-napi Néptánctalálkozó népviseletes felvonulásának útvonala egyetlen sávon augusztus 16-án 15 és 16.30 óra között: Mikó utca – Béke tér – Jókai utca – Főtér;
  • egyetlen sáv a Kós Károly Emléktúra bringásainak felvonulásakor, augusztus 17-én fél hét és fél nyolc között a következő útvonalon: Főtér – Deák Ferenc utca – Bocskai tér – Kossuth utca – Wesselényi utca – Malom utca – Bartha Miklós (Emil Isac) utca – Hegedűs Sándor (Gheorghe Șincai) utca – Jókai (Napoca) utca – Főtér.
A Kolozsvári Magyar Napok koncertjei alatt a főtéri szökőkút nem üzemel, lekapcsolják a teret bevilágító reflektorfényeket is, majd augusztus 20-án, vasárnap, 19.30 és 23.15 óra között, a Budapesti Operettszínház előadása alatt a közvilágítást is lezárják a tér nyugati, déli, és keleti oldalán. 
 
Jó mulatást mindenkinek!

Hirdetés