Avram Iancu megdöntötte saját rekordját

Ő az a könyvtáros, aki a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig úszik a Dunán. Már Szerbiában jár.
Hirdetés
Új távolsági rekordot úszott Avram Iancu petrozsényi könyvtáros, akinek célja védőruha nélkül leúszni a Duna teljes hosszában, a forrástól a Fekete-tengerig, 2860 kilométeres távon. A férfi több mint másfél hónapja úszik, egy nap alatt pedig sikerült 53 kilométert leúsznia, írta a közösségi oldalán. 
 
Az úszó bejelentette, hogy túl van a táv felén, Újvidék városához közeledik Szerbiában, ahová hétfő este érkezik meg. 
 
„Új távolsági rekord, 53 kilométer. Az 1345-ös kilométerkőtől az 1292-esig. A régi rekord Bécs és Pozsony közt volt, 52 kilométer. 7 óra 30 perckor vízben voltam és 20 órakor fejeztem be. Rendkívüli nap volt. Elhaladtam Vukovar mellett, és végképp hátam mögött hagytam Horvátországot” – írta Iancu. Az úszót ezen a linken lehet élőben követni. Az extrém sportoló egy hete érte el Budapestet.
 
Az úszó június 20-án indult a Fekete-erdőből, és a tervek szerint augusztus 20-án érkezne meg Sulina kikötőjébe, 10 országot és négy európai fővárost érintve. „Nagy kihívás lesz, ami a szélsőségekig tolja az emberi határokat. (…) Nem számítok kudarcra, csupán arra gondolok, miként veszem majd az akadályokat” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Avram Iancu induláskor. 
 
Az úszót elmondása szerint Jules Verne A dunai hajós című regénye ihlette meg, amelyben Borus Demeter a Dunai Liga horgászegyesület sigmaringeni versenyén mindkét versenyszámot megnyeri, és a közönség ünneplése közepette bejelenti, hogy végig kíván hajózni a Dunán a Fekete-erdőtől a Fekete-tengeri torkolatig, és közben csak az általa fogott halakból fog élni. 
 
A világrekordra készülő Iancu hozzátette: eddig a szlovén Martin Strel úszta le teljes hosszában a Dunát 2000-ben, 58 nap alatt neoprén ruha és békatalpak segítségével. Hat évre rá a kanadai Mimi Huges tette meg ezt a távot, csak neoprén ruhában, 90 nap alatt. 
 
Avram Iancu petrozsényi könyvtáros akkor vált közismertté, amikor 2016. augusztus 30-án 18 óra alatt úszta át a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatornát 62 kilométeres távon, neoprén védőruha nélkül. 

Hirdetés