Amerikai cég harci helikoptereit vásárolná meg Románia

A gépeket itthon gyártanák le egy újonnan felépített helikoptergyárban, miközben a tavaly felavatott francia gyár is még állami megrendelésekre vár.
Hirdetés

A védelmi miniszter amerikai harci helikopterek vásárlásáról írt alá az Egyesült Államok kormányának címzett szándéknyilatkozatot csütörtökön, miután Mihai Tudose miniszterelnök és a kormány több tagja a Bell Helicopter cég képviselőit fogadta.

A kormány közleménye nem részletezi, hogy az ajánlat hány helikopter beszerzésére vonatkozik és mekkora pénzösszeget fordítanak erre. Az viszont kiderült: Bukarest vegyesvállalatot akar alakítani az amerikai céggel, s az lehetővé tenné a gyártási technológia átvételét, akárcsak azt, hogy

a harci helikoptereket itthon gyártsák.

„A döntés jelentős előrelépés mind az ország gazdasági fejlődése, mind a térség biztonsága szempontjából” – hangsúlyozza a közlemény, hozzátéve, hogy a harci helikopterek beszerzése a hadsereg felszerelésének nemrég elfogadott tízéves fejlesztési tervén alapul.

Az országban működik már egy külföldi csúcstechnológiát meghonosító és jelentős állami megrendelésekre váró helikoptergyár. Az Airbus Helicopters

50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki (Ghimbav) üzemét

tavaly Francois Hollande francia elnök Dacian Cioloș akkori miniszterelnökkel közösen avatta fel szeptemberben.

Hirdetés

A Brassó melletti üzemben Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket tervez gyártani a francia cég, amely nem titkolta, hogy első körben főleg román megrendelésekre számít.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács kedden hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket a következő évtizedben. 

Hirdetés