Nem nyaralhat Magyarországon Horváth Anna

Nem engedi a bíróság. Ráadásul meghosszabbították a politikus hatósági felügyeletét.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság végzése értelmében nem utazhat Magyarországra a korrupcióval vádolt, és ezért hatósági felügyelet alá helyezett Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere. A múlt hét végén hozott végzést honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság.

Horváth Anna az MTI-nek elmondta, hogy

balatoni pihenésre szeretett volna utazni augusztus végén a családjával.

Ehhez kérte az engedélyt az őt vádoló korrupcióellenes ügyészségtől (DNA). Az ügy a kolozsvári táblabíróságra került, és a tárgyaláson jelen levő ügyész nem kifogásolta a kérést, így a bíróság azt első fokon jóvá is hagyta. A DNA mégis fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság helyt adott ennek. A bíróság arról is döntött, hogy hatvan nappal meghosszabbítja az RMDSZ politikusa elleni hatósági felügyeletet.

A hatósági felügyelet értelmében a volt alpolgármester nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintettekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és az ügyészség jóváhagyását kell kérnie, ha külföldre akar utazni.

Horváth Anna megerősítette az MTI értesülését, hogy

a kolozsvári tárgyaláson azt is megkérdezték tőle, van-e magyar állampolgársága.

Hirdetés

Hozzátette: a legfelsőbb bíróság egyelőre nem indokolta meg a kiutazása megtiltására vonatkozó döntését. Ezt azért is sérelmezi, mert már tizedik hónapja kifogástalanul teljesítette az ellene hozott kényszerintézkedés minden részletét – mondta.

„Ez arra utal, hogy pszichológiai nyomást kívánnak rám gyakorolni. Az elmúlt tárgyalások egyikén az ügyész meg is fogalmazta, hogy a bírósági felügyelet célja ebben az esetben az, hogy ellenőrzés alatt tartsák a megnyilvánulásaimat és a viselkedésemet. Ilyen passzusra nem hiszem, hogy bárhol is rábukkanhatnánk a büntetőeljárás törvénykönyvében” – nyilatkozta a politikus, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

A DNA befolyással való üzérkedéssel vádolja a volt kolozsvári alpolgármestert.

Hirdetés