Új épületet kap a kolozsvári Apáczai líceum

A felújítás alatt lévő épület mellé új szárny épül. Ma tették le az alapkövét.
Hirdetés
Új szárnnyal bővül a valamikori Kolozsvári Református Leánygimnáziumnak, ma az Apáczai Csere János Elméleti Líceumnak helyet adó épület – tudatja az Erdélyi Református Egyházkerület mai közleménye.
 
A református egyház által visszaigényelt és visszakapott ingatlan bővítését, valamint a régi épület felújítását a közelmúltban kezdték el, az új szárny alapkövét július 30-án délelőtt helyezte el Kató Béla erdélyi református püspök és Vörös Alpár, az iskola igazgatója. 
 
Kató Béla püspök beszédében arra emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtt a Református Egyetemes Konvent felhívást intézett az illetékes egyházkerületekhez, hogy alapítsanak új egyházi intézményeket és iskolákat. Az Erdélyi Református Egyházkerület egy kolozsvári központú felsőbb leánynevelő intézet felállításával készült a reformáció nagy ünnepére, az első világháború kitörése miatt azonban csak 1926-ra készült ez az épület.
 
Az 1926-os alapkőletétel
 
A Református Leánygimnázium alapkőletétele 1926. május 30-án | A kép forrása az Apáczai Líceum honlapja 
 
 
Vörös Alpár igazgató rövid beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltelt 91 év alatt az épületben több ezer diák sajátította el a tudomány és az erkölcs alapköveit. 
 
A református egyház az iskola alapításakor 250 diák számára tervezte az épületet, azóta gyarapodott az intézmény is, de a diákság száma is jelentősen nőtt, így kinőtték az épületet, emiatt éveken keresztül két váltásban folyt az oktatás. A mostani felújítási és bővítési munkálatokkal ezt az áldatlan állapotot szünteti meg az egyház. 
 
Vörös Alpár elmondta, az új épületszárny 8 tantermet, egy tágas dísztermet, könyvtárat, ebédlőt foglal magába, modern oktatási feltételeket biztosít majd az elemi osztályos diákok számára, a régi épület felújításával pedig ugyanezeket a feltételeket biztosítja a református egyház az összes apáczais diáknak. 
 
Az Apáczai Líceum új épületszárnyának alapköve
 
 
Az Apáczai Líceum új épületszárnyának alapkőletétele
 
Az új épületszárny alapkőletétele | Fotók: Kiss Gábor
 
Az ünnepségen Kató Béla püspök és Vörös Alpár igazgató helyezték el azt az időkapszulát, amelybe belekerült a megújult és kibővített épület látványterve, az iskola rövid története, valamint a Kató Béla püspöknek az alapkőletételkor elmondott beszéde. 
 
Az alapkőre azt az igét írják fel, amelyet Sámuel próféta felírt, amikor megnyerte életének legnagyobb csatáját a filiszteusok ellen (1 Sám 7:12): Eben-Háézer, ami magyarul azt jelenti: Mindeddig megsegített bennünket az Úr.

Hirdetés