Igor Dodon: Románia háborút akar

A moldovai elnök is kikelt magából.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Románia nem engedélyezte, hogy a Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest szállító repülőgép áthaladjon a román légtéren. Rogozin a Facebook-oldalán fenyegetőzött, Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság oroszbarát elnöke (aki egyébként meghívta Rogozint Chișinău-ba) pedig rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, ahol egészen meredek dolgokat is mondott. Átadjuk neki a szót:

„Ami történik, szégyent hoz az országra. Egyes, unionizmus által megzavart egyének komoly kárt okoznak országunknak, hiszen évtizedek óta az a kép alakult ki rólunk, hogy vendégszerető és kiegyensúlyozott nép vagyunk. És a kormány meg a parlamenti többség bátorítja ezeket a teljes mértékben botrányos akciókat, csak hogy amerikai főnökeiknek kedvükre tegyen”, mondta Dodon.

De elhangzott ezen a sajtótájékoztatón meredekebb kijelentés is. Tessék: „Ők konfliktust, háborút akarnak. A chișinău-i parlamenti többség belement ebbe a mocskos geopolitikai játékba, amelynek semmi köze Moldova érdekeihez. Egy unionista, NATO-barát többségről van szó. Mondom nekik, hogy minden változik, minden mulandó. Most szenvednek az egyszerű moldovaiak, itthon is, Oroszországban is. A repülőgép visszafordítása Románia belügye. Beszéltem Rogozin úrral. A repülőn moldovaiak százai voltak, kis gyermekekkel, akik hazafele igyekeztek. Miért tettétek ezt? Miért fordítottátok vissza moldovai állampolgárok százait, kis gyermekeket, akik három-négy órán át sírtak, mert nem tudták, mi történik? Mi a magyarázat arra, hogy egy másik állam polgárai, románok, unionisták, román képviselő, lezárják a chișinău-i repülőteret? Mi lenne, ha egy orosz képviselő tenne ilyesmit?”

Hirdetés