Balkáni dallamok és karibi ritmusok a Kalotaszegen

Tíz nap múlva kezdődik a második Méra Világzene Fesztivál.
Hirdetés

Olasz, lengyel, mexikói, amerikai, román és magyar zenekarok, előadók lépnek fel a második Méra Világzene Fesztiválon július 28. és 30. között a Kolozsvár melletti Mérán.

Varga Zoltán, a fesztivál egyik főszervezője helyszíni sajtótájékoztatón ismertette az esemény zenei programját. Július 27-én, a fesztivál első napján, csütörtökön lép fel az olaszországi Brigan Folk, a Lenegyelországból érkező Beltaine, és ezen a napon kerül sor a Rendhagyó prímástalálkozóra, olyan magyar sztárokkal, mint Herczku Ágnes, Pál István Szalonna, vagy Both Miklós.

Július 28-án, pénteken rendezik meg az I. Kalotaszegi prímásversenyt, amelyen a régió legjobb fiatal prímásai kelnek versenyre. Idén is sor kerül a Fölszállott a páva gálaműsorra, ezután színpadra lép a román Taraf din Naipu, Szalonna és bandája, illetve kalotaszegi zenészek.

Július 29-én, szombaton karibi dallamokat szállít a Mexikóból érkező Guajiro Calentano, ezt követi a romániai Fanfara Transilvania (RO) és a magyarországi Parno Graszt koncertje. A fesztivál utolsó napján, július 30-án a magyarországi Söndörgő, az amerikai Resonant Rogues és a Muzsikás lép a csűrszínpadra a Szarka-telken.

Bethlendi András, a Méra Világzene Fesztivál másik főszervezője a családi programokról beszélt. Idén megnyitják a fesztivál látogatói előtt a falu Bivalymúzeumát is. Az érdeklődőket a múzeum alapítója, Varga György avatja be a bivalytartás titkaiba. Dr. Tötszegi Tekla vezetésével nyerhetnek a látogatók betekintést a mérai hagyományokba, népviseletbe, a Csűrstúdióban pedig idén is  dokumentumfilmekkel várják azokat, akik többet szeretnének megtudni a világzenéről, Kalotaszeg népzenei hagyományáról. A vetítéseket beszélgetések követik a filmek alkotóival. Agócs Gergely mesemondó is ott lesz, a Szarka-telken pedig a közösségi szövésre várják azokat, akik részesei szeretnének lenni a közös alkotás örömének.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón ehangzott: a Méra Világzene Fesztivál fontosnak tartja a helyi kultúra megőrzésének támogatását és a faluturizmus fellendítését. Ennek érdekében elindítják a kalotaszegi faragott kapuk felújításának projektjét, amely nem csupán a tárgyi kulturális örökség megmentését, hanem a szakmai tudás átörökítését is célul tűzi ki.

A KOOHO építészei (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond és Fülöp Csenge) úgy gondolták el a fesztivál helyszín térkialakítását, hogy az egész évben kiszolgálja a Méra Évad programjait. Az udvar fő elemei már áprilisban elkészültek, a chill zone, a patak környékének rendezése, a telefontöltő pont, illetve a teljes Szarka-telek ünneplőre hangolása a fesztivál kezdetéig készül el. A térkialakítás idén is a hely szellemét és a telek hangulatát követi, formavilága visszafogott és letisztult, anyaghasználatában takarékos: főként fa, fehér textil és cserép. Emellett a fény is rendezési elemként fog megjelenni.

Hogy lehet odamenni és mennyibe kerül a részvétel?
Kolozsvár és Méra központja között a fesztivál ideje alatt rendszeresen közlekednek majd buszok. A járatok órarend szerint a vasúti Kisállomásról, illetve a Magyar Operától indulnak.
A szervezők idén ezer bérletet bocsátanak áruba, elővételben 99 lejért (a helyszínen 119 lej). A napijegy ára elővételben 29 lej, a helyszínen 39 lej). További részletek a fesztivál honlapján.

Hirdetés