Lezuhant egy repülőgép Iaşi megyében. Ja, nem is

Lakossági bejelentés nyomán a katasztrófavédelem órákig kereste egy állítólag lezuhant légi jármű roncsait. Hiába.
Hirdetés

A hatóságok péntekre virradóan úgy döntöttek, hogy nem keresik tovább azt a repülőgépet, amelyik lezuhanását csütörtökön késő este jelentette be egy Prisecani (Iaşi megye) községi férfi a 112-es egységes sürgősségi segélyhívószámon.

A katasztrófavédelmi felügyelőség három órával azután döntött a kutatócsapatok visszavonásról, hogy a 112-es hívószámon tett bejelentést követően vörös kódot léptettek életbe.

„1 óra 52 perckor visszavonták a vörös kódot. Hamisnak bizonyult a 112-es egységes hívószámon kapott bejelentés, miszerint lezuhant egy repülőgép. A légi irányítás nem jelezte egyetlen repülőgép eltűnését sem” – nyilatkozta Silvia Bolohan, a Iaşi megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

Dr. Diana Cimpoeşu, a iaşi-i SMURD vezetője azt nyilatkozta, hogy egy mentőegység a terepen marad, annak a helynek a közelében, ahol a bejelentés történt.

Csütörtök este vörös mentési kódot léptettek életbe Iaşi megyében, miután a 112-es segélyhívószámon egy polgár bejelentette, hogy egy kigyulladt motorokkal alacsonyan szálló repülőgépet látott lezuhanni Prisecani és Osoi települések közelében.

„22 óra 45 perckor életbe léptettük a vörös mentési kódot” – mondta el az Agerpres hírügynökségnek Marian Şerbescu, Iaşi megye prefektusa.

Hirdetés

A helyszínre több mentőegység kivonult, de nem talált semmit.

Sem Románia, sem a Moldovai Köztársaság légi irányítása nem jelezte egyetlen repülőgép eltűnését sem – erősítette meg Raed Arafat belügyi államtitkár.

A hatóságok azonosították a 112-es számon a zuhanásról bejelentést tevő férfit. Utólag még két másik személy is hasonló módon számolt be a történtekről.

Hirdetés