Kormányfő lehet Dragneából, ha ez a törvénymódosítás átmegy a parlamenten

Ismét lehetségessé tennék a büntetett előéletűek szerepvállalását a kormányban.
Hirdetés

Ismét előkerült annak a törvénynek (2001/90) a kérdése, mely tiltja a büntetett előéletűeknek, hogy a végrehajtó hatalomban tisztséget töltsenek be. A törvényt úgy módosítanák, hogy az elítélt személyek rehabilitációjuk után tudjanak szerepet vállalni a hatalom gyakorlásában. Ha a tövénymódosítás átmegy, akkor Liviu Dragnea 2020 után akár még kormányfő is lehet, hiszen ekkor járnak le a választási csalás miatt vele szemben foganatosított büntetőügyi korlátozások. A Tudose-kormány által előrángatott törvénymódosítás a parlament elé kerül, mely még módosíthat a szövegén.

Ez az a törvény egyébként, amellyel szemben év elején a PSD nyomására alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea ombudsman, ami elég nagy tiltakozást váltott ki. Az alkotmánybíróság öt hónap és öt halasztás után hozta meg döntését, és elutasította Ciorbea óvását.

Az újabb próbálkozás miatti sajtófelzúdulást Sevil Shhaiideh (regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter) azzal „csapta le”, hogy a kormány működését szabályozó törvény módosítását még Dacian Cioloşék kezdeményezték. A jogszabály-módosítás folyamatát valójában Vasile Dîncu, a Cioloș-kabinet kormányfőhelyettese indította el, aki Liviu Dragnea egyik tanácsosa.

Hirdetés