Rászállt az adóhatóság egy Dragneáról kompromittáló információkat publikáló oknyomozó portálra

Teljesen véletlenül épp akkor mentek ki ellenőrizni, amikor a nagyobbik kormánypárt elnökének állítólagos törvénytelen ügyleteiről írtak.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a sajtószabadság megsértése miatt az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének azonnali menesztését kéri – mondta Ludovic Orban, a párt elnöke.

„Az ANAF visszaélt hatalmával és kivizsgálást indított egy tényfeltáró újságíró csoport ellen. Ez a magatartás megengedhetetlen egy olyan országban, amely tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat. Semmiképpen sem tekinthetjük véletlennek, hogy néhány órával azután, hogy a Rise Project újságírói leleplező adatokat tettek közzé Liviu Dragneáról, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéről, az ANAF ellenőrei lerohanták a szerkesztőséget” – írja abban a közleményben, amelyet Orban csütörtök este juttatott el az Agerpres hírügynökséghez.

Orban szerint, ha nem lépnek fel az ilyen akció ellen, az azt jelenti, hogy eltűrik az alkotmány által garantált szabadságjogok súlyos megsértését.

Orban ugyanakkor kéri az ellenőrzést elrendelő tisztségviselők menesztését is.

A Rise Project cikke szerint a belügyminisztérium titkosszolgálata (DGIPI) még 2011-ben olyan jelentést küldött a tárcának, amelyből az derül ki, hogy Liviu Dragneát, a PSD és a képviselőház jelenlegi elnökét, aki akkor még a Teleorman megyei önkormányzat élén állt, bűnszervezet tagjaként tartották számon.

A Rise Project által bemutatott jelentésben az áll, hogy Dragnea törvénytelen körülmények között szerezte meg az állami tulajdonban levű Tel Drum nevű útépítő céget, de titokban tartotta, hogy valójában ő a tulajdonos.

Hirdetés

Ezt követően mintegy tíz évig törvénytelenül nyerették meg a céggel a megyei önkormányzat által útkarbantartásra és hóeltakarításra kiírt közbeszerzési pályázatokat, sok esetben csupán fiktív munkavégzés történt.

A DGIPI pénteken közleményben cáfolta, hogy tőle származna a jelentés.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész is megszólalt az ügyben. Szerinte amennyiben hitelesnek bizonyul a jelentés, a korrupcióellenes ügyészségnek kellene kivizsgálnia az esetet. A korrupcióellenes ügyészség pénteken közölte: tavaly február óta folyamatban van egy vizsgálat a vádhatóságnál ismeretlen személyek ellen, amely a Rise Project által közzé tett információk egy részét vizsgálja. A tényfeltáró portál korábban Dragneának a brazíliai vagyonáról és az üzleti kapcsolatairól cikkezett.

Hirdetés