Trump a lengyel népet, Iohannis a transzatlanti kapcsolatot éltette

Varsóban találkoztak a közép- és kelet-európai államfők – egymással és az amerikai elnökkel.
Hirdetés

„Románia továbbra is az életbevágóan fontos transzatlanti kapcsolat aktív és elkötelezett támogatója, hisz ez a kapcsolat képezi a mi nyugati kultúránk gerincét. Együtt kell dolgoznunk ennek megerősítésén. Azt hiszem, közös felismerésünk, hogy az Európai Uniónak szüksége van az Amerikai Egyesült Államokra, és az USÁ-nak szüksége van az EU-ra” – jelentette ki Klaus Iohannis a Három Tenger Kezdeményezés csütörtöki varsói csúcstalálkozóján.

A Három Tenger Kezdeményezés keretében 12 közép- és kelet-európai államfő – köztük Klaus Iohannis román és Áder János magyar elnök – találkozott csütörtökön Varsóban, a királyi várban. A csúcsértekezleten vendégként részt vett Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is. A kezdeményezés célja támogatást nyújtani az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger által határolt földrajzi régió államai közötti együttműködésre olyan területeken, mint az energia, a szállítás, a távközlés és a környezetvédelem.

Iohannis kifejtette: az USA elnöke, Donald Trump jelenléte Kelet- és Közép-Európában annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak fontos ezen régió, valamint egész Európa biztonsága és jóléte. Az amerikai elnök jelenléte ugyanakkor azt is jelzi, hogy az USA számára fontos az európai partnereivel ápolt gazdasági kapcsolatainak kibővítése, tette hozzá a román államfő.

„Szilárd meggyőződésem, hogy találkozásunkat követően kétoldalú kapcsolataink erősebbek, mint valaha” – mondta Iohannis, múlt hónapban tett amerikai látogatására utalva. Kifejtette, Románia a NATO és az USA egyik legmegbízhatóbb partnere, ugyanakkor szilárd támogatója az egységnek a megújuló Európai Unión belül, „amelynek kéz a kézben kell járnia a transzatlanti egységgel”.

Balról jobbra: Borut Pahor szlovén elnök, Jan Hamácek, a cseh parlamenti alsóház elnöke, Dalia Grybauskaite litván, Kersti Kaljulaid észt, Donald Trump amerikai, Klaus Iohannis román, Andrzej Duda lengyel, Raimonds Vejonis lett, Kolinda Grabar Kitarovic horvát, Rumen Radev bolgár és Áder János magyar elnök, Thomas M. Buchsbaum varsói osztrák nagykövet és Andrej Kiska szlovák elnök|Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Hirdetés

A román államfő megemlítette a Marshall-terv 70. évfordulóját. „Az idők változtak, de szellemiségét meg kell őrizni. A gazdasági hatékonyság és állampolgáraink jóléte a politikai stabilitás és béke előfeltételei, ahogyan azt George Marshall is megfogalmazta” – mondta Iohannis, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokból érkező segítség továbbra is nagyon fontos tényező marad Közép- és Kelet-Európában, akár befektetésekről, akár technológiáról vagy ismeretek átadásáról van szó.

Klaus Iohannis bejelentése szerint egyébként jövőre Romániában tartják a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozót.

Trump: a családért, a szabadságért, a hazáért, Istenért
A lengyel nép Európa lelke, bár sokat szenvedett a múlt században, a lengyel nemzetet sohasem lehetett kitörölni a történelemből, és sohasem veszítette el a büszkeségét – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Varsóban. A lengyel fővárosban, a Krasinski téren mondott beszédében megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban. Mint mondta, az amerikai katonák jelenléte szimbolizálja az Egyesült Államok elkötelezettségét a demokratikus és szabad Európa mellett. Amely Európának „többet kell tennie” a védelme érdekében.
Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. „A mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt. Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket” – fogalmazott.
„Ahogyan Lengyelországot soha nem sikerült megtörni, úgy a Nyugat sem engedi meg soha, hogy megtörjék” – jelentette ki. „Harcoljunk úgy, ahogy a lengyelek: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért” – fejezte be varsói beszédét Trump.

Hirdetés