Már tüntetnek is a DNA főügyésze ellen

Azzal vádolják Laura Codruţa Kövesit, hogy visszaélt a hatalmával.
Hirdetés

Mintegy tízen tüntettek szerdán reggel az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) előtt Laura Codruţa Kövesi, az intézmény főügyésze ellen, hivatali visszaéléssel vádolva őt, és azt követelve, hogy vonják őt felelősségre. A tüntetők között ott volt Liviu Pleşoianu szociáldemokrata képviselő is.

Pleşoianu kezében feliratot tart: „Kövesi a hazugságvizsgálós vizsgálaton: Voltál Oprea otthonában?” Ezzel azokra a vádakra utalt, miszerint a főügyész a 2009-es elnökválasztás estéjén, még legfőbb ügyészként több vezető állami tisztségviselővel – például George Maiorral, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatójval – Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter otthonában tartózkodott, és közbeavatkoztak a választások eremdényének befolyásolása érdekében.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője kedden, a Facebookon jelentette be tüntetési szándékát. „Nem lehet így tovább élni ebben az országban! Nem fogadom el! Éppen ezért holnap reggel (július 5-én, szerdán) kora reggel a saját magánterületemen leszek, a DNA székhelye előtt, a Ştirbei Vodă utca 79-81 számnál. 8 órától a szabadidőmet a Korrupcióellenesség Temploma előtt fogom tölteni, ahol Ő Istensége tartózkodik” – írta a közösségi oldalra Pleşoianu.

A tüntetés azt követően kezdődött, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) jóváhagyta Kövesi arra vonatkozó kérését, hogy szakmai okokból felmentsék tisztségéből a DNA két ügyészét, Doru Ţuluşt és Mihaela Moraru Iorgát. Iorga kedden azt mondta: amikor a többrendbeli korrupcióval vádolt volt idegenforgalmi miniszter, Elena Udrea egyik büntetőügyével foglalkozott, azt közölték vele, hogy a DNA vezetése azt várja, legalább egy napra vetesse őrizetbe Udreát. Ő azonban nem engedelmeskedett, mivel a parlament sem hagyta jóvá Udrea őrizetbe vételét.

Hirdetés

Udrea emiatt bejelentette: hivatali visszaélés miatt feljelenti Kövesit.

Ahogy korábban írtuk, Mihaela Iorga és Doru Ţuluş az igazságszolgáltatási felügyelethez fordultak, szerintük ugyanis egy, Kövesire nézve kompromittáló, de a DNA szerint manipulált hangfelvétel kiszivárogtatásával kapcsolatos vizsgálat során Kövesi nyomást gyakorol az ügyészekre, sőt azt is kezdeményezte, hogy hazugságvizsgálatnak vessék alá őket.
 

Hirdetés