Két ügyész repült a DNA-tól

Az eltávolításukat Laura Codruţa Kövesi főügyész kérte a kiszivárgott hangfelvétel miatt, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács pedig jóváhagyta.
Hirdetés

Várja a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellenőrző testületének vizsgálatát, nyilatkozta kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi. A CSM székhelyéről távozó Kövesit a Tudorel Toader igazságügyi miniszter által kért ellenőrzésekről kérdezték, amelynek során a CSM ellenőrző testülete fog a DNA-nál vizsgálódni.

„Hivatalos úton értesítettek erről az ellenőrzésről. A 2016. január elsejétől napjainkig tartó időszakot vizsgálják. Elmondhatom, hogy 2016 januárja óta több mint 126 alkalommal ellenőriztek bizonyos dolgokat vagy végeztek tematikus ellenőrzéseket a testület tagjai. A több mint 100 ügy kapcsán és a nyolc ellenőrzés során nem találtak semmi törvénybe ütközőt vagy bizonyítékot arra, hogy megszegtük volna a törvényeket. Mi várjuk ezt az ellenőrzést. Meggyőződésem, hogy a DNA összes ügyésze betartotta a törvényeket és várjuk, hogy tegyék közzé az ellenőrzés eredményei” – mondta Kövesi, aki más kérdésre nem kívánt válaszolni.

Az Agerpres úgy tudja CSM-hez közeli forrásoktól, hogy kedden jóváhagyták  Doru Ţuluş és Mihaela Moraru Iorga, a DNA ügyészeinek felmentését tisztségükből. Ezt maga Kövesi kérte miután egy kiszivárgott hangfelvétel okozott botrányt az intézményen belül.  

Ahogy korábban írtuk, Mihaela Iorga és Doru Ţuluş az igazságszolgáltatási felügyelethez fordultak, szerintük ugyanis a kiszivárogtatással kapcsolatos vizsgálat során Kövesi nyomást gyakorol az ügyészekre, sőt azt is kezdeményezte, hogy hazugságvizsgálatnak vessék alá őke

Hirdetés