Csökkentenék az erőszakot a gyülekezési törvényben

Hogy világos legyen, mikor alkalmazhat erőszakot a csendőrség. Adrian Dohotaru és Csoma Botond lépett fel a hétvégi aránytalan intézkedés ellen.
Hirdetés
A szombati tüntetésen történtek után kezdeményezi a gyülekezési törvény módosítását, hogy pontos előírás legyen arra, hogy mikor alkalmazhat erőszakot a csendőrség – jelentette ki Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora Csoma Botond RMDSZ-képviselővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján. 
 
„Látva, ahogyan a csendőrség elvitte az Új Jobboldal tüntetéséről Oana Mardarét, kezdeményezem a gyülekezésről szóló törvény módosítását, hogy pontos előírás legyen arra, hogy mikor alkalmazhat erőszakot a csendőrség. Vagy az alkalmazási módszertant, vagy a törvényt kell megváltoztatni. (…) Emil Boc polgármesternek pedig elnézést kellene kérnie, ahogyan megszervezték az LGBT közösség és az Új Jobboldal tüntetését: az előbbieknek a perifériára adott engedélyt, a szélsőségeseknek pedig a központban” – mondta Dohotaru. 
 
Csoma Botond RMDSZ képviselő azt nyilatkozta: az incidenst rosszul kezelte a csendőrség. „Lehet, hogy Oana Mardare is hibázott, hisz ilyen szélsőséges társasággal nem lehet racionális párbeszédet folytatni, (…) de a csendőrségi közbelépés is aránytalan volt” – jelentette ki Csoma Botond. Hibázott a hatóság szerinte ott is, hogy megengedte a tüntető szélsőjobbosoknak, hogy lefogják a színésznőt.
 
A civilek „perifériára szorítását” és az Új Jobboldal központi ellentüntetésének engedélyezését a „multikulturális Kolozsváron” kifogásolta állásfoglalásában Horia Nasra, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője is, aki objektív okok miatt nem jelent meg a sajtóértekezleten. 
 
 
A három képviselő beadvánnyal fordul a belügyminiszterhez és a prefektúrához, hogy vizsgálják ki, az előírásoknak megfelelően járt-e el a csendőrség akkor, amikor erőszakkal vitte el Oana Mardare színésznőt az Új Jobboldal tüntetéséről. Szombaton az Új Jobboldal szervezésében néhány tucat személy tüntetett a kolozsvári Bocskai / Avram Iancu téren a homoszexualitás ellen és a hagyományos család mellett. 
 
A helyszínről a csendőrség elvitte Oana Mardare színésznőt, aki korábban részt vett az LGBT közösség felvonulásán, és aki félbeszakította a „normalitás menetének” szónokait és azt mondta: a civilek tiltakozása nem volt obszcén. „Az LGBT közösség felvonulásán békeüzenetek hangzottak el. Nem normális, hogy egyik közösség a másik ellen tüntessen. Én párbeszédet szerettem volna” – mondta Mardare. 
 
Korábban az LGBT közösség 500 tagja és szimpatizánsai tartottak felvonulást a Szamos-parton, Kolozsvár egyik kertvárosi területén. 

Hirdetés