Beiktatta és megfeddte Iohannis az új kormányt

Az államfő mind a PSD-ALDE koalíciót, mind az RMDSZ-t felszólította: hagyják abba az adópolitikai ugrabugrálást.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő élesen  bírálta a parlament által frissen megszavazott, Mihai Tudose vezette kormányt, amiért váratlan adópolitikai tervekkel lepte meg a vállalkozói szférát. Az elnök kiszámíthatóbb adópolitikát kért a kabinettől.

Az államfő arra reagált, hogy az új kormány programjában egy sor, a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedés jelent meg, amelyek nem szerepeltek sem a megbuktatott Grindeanu-kabinet, sem a tavaly decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) programjában. A Tudose-kormány elhalasztaná a további áfa-csökkentést, szolidaritási adót vetne ki, a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapozná a társasági adót, és tovább emelné a minimálbért.

„Válságba sodorták az országot, mert nem tudnak kormányozni” – sommázta az államfő a PSD-ALDE szociálliberális koalícióról alkotott véleményét, miután a Mihai Tudose vezette új kormány tagjai letették a hivatali esküt az elnöki hivatalban. Úgy vélekedett: a Grindeanu-kormány a – büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhíteni próbáló, félmilliós tüntetést kiváltó – „13-as sürgősségi rendelet” kormányaként vonul be a történelembe, a PSD-ALDE pedig az első európai koalícióként, amelyik saját kormányát bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg.

„Most, hogy túljutottunk a válságon, a koalíció új kormányprogrammal lepi meg a románokat. Alig hirdettem ki a közalkalmazotti bértörvényt, új adók és illetékek jelennek meg. Azt már nem állíthatják, hogy erre is a választóktól kaptak felhatalmazást!” – hívta fel a figyelmet Iohannis. Kifejtette: az, hogy fél év után a beígért adócsökkentések helyett új adónemek jelennek meg, és a beígért béremelések mellé szolidaritási adót vetnek ki, semmiképpen nem nevezhető kiszámítható adópolitikának, az ilyen intézkedések minden bizonnyal kételyeket ébresztenek az üzleti szférában.

Hirdetés

„Tisztelt PSD-sek, ALDE-sok, RMDSZ-esek! A románok nevében arra kérem önöket, hagyják abba ezt az adópolitikai ugrabugrálást!” – szólította fel az elnök a kormánykoalíció pártjait, illetve a számukra alkalmi parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ-t.

Az elnök nyilvánosan felszólította Mihai Tudose kormányfőt, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt tartsa 3 százalék alatt, és teljesítse Románia azon vállalását, hogy a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Hirdetés