Novák: csúfot űznek a marosvásárhelyi magyarokból

A Maros megyei szenátor felszólította a főtanfelügyelőt, hogy mondjon le tisztségéről.
Hirdetés

Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei képviselője felszólította Maros megye főtanfelügyelőjét, hogy mondjon le tisztségéről, tájékoztat az RMSZ pénteki hírlevele.

„Elfogadhatatlan a tanfelügyelőség tegnap hozott döntése, miszerint az induló 9-dik osztályokat a Bolyai Farkas Elméleti Líceumon kívül, a város két gyenge tanulmányi eredménnyel rendelkező szaklíceumában indítanák a következő tanévben. Úgy vélem, hogy gúnyt és csúfot űznek a Maros megyei és marosvásárhelyi magyar közösségből, hiszen a tegnap úgy is dönthettek volna, hogy az építészeti és faipari líceum helyett a pedagógiai vagy Elektromaros Líceumban indítják ezt a két osztályt. Ehelyett mégis olyan iskolákba osztották ezeket az osztályokat, ahová még a román szülők is nehéz szívvel íratják be gyermekeiket” – jelentette ki Novák Csaba Zoltán.

A szenátor szerint a döntés nemcsak elvi és erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, hanem oktatásügyi szempontból is kérdéseket vet fel, hiszen úgy tudják: a faipari líceumban nincs elegendő magyar szaktanár. „Felmerül az a gyanú, hogy a magyar gyermekeket román szaktanárok oktatnák. Ez a magyar közösség számára elfogadhatatlan és teljes mértékben diszkriminatív. Ezért lemondásra szólítom fel a főtanfelügyelőt” – nyilatkozta a politikus. 

 

Hirdetés