Iohannis meghívására Romániába látogat Macron

A román elnök többek közt az ország lehetséges euróövezeti tagságáról tárgyalt francia kollégájával.
Hirdetés

Romániába látogat az elkövetkező időszakban Emmanuel Macron francia elnök – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a román Államelnöki Hivatal képviselői.

Az Európai Tanács ülése alkalmából Brüsszelben tartózkodó Klaus Iohannis államfő péntek délelőtt kétoldalú tárgyalást folytatott francia kollégájával.

Az Államelnöki Hivatal illetékesei szerint az egyeztetésen Iohannis meghívta Macront Romániába, és a francia elnök elfogadta a meghívást. A látogatás részleteiről a későbbiekben tárgyalnak – tették hozzá az idézett források.

Klaus Iohannis államfő bevallása szerint rövid, de sok fontos témára kiterjedő egyeztetést folytatott péntek délelőtt Brüsszelben Emmanuel Macronnal, akit – a hazai politikai történések kapcsán – biztosított arról, hogy Románia továbbra is stabil ország, és az a tény, hogy újabb kormányalakítási folyamat előtt áll, nem befolyásolja az ország nemzetközi vállalásait.

Hirdetés

A két államfő első kétoldalú találkozóját követően adott rövid sajtónyilatkozatában Iohannis azt mondta, a Franciaország és Románia közötti kétoldalú, illetve az Európai Unión belüli együttműködés mellett a Schengen-övezettel kapcsolatos témákról, illetve a két ország közös kulturális projektjeiről is tárgyaltak, ugyanakkor szó esett az utóbbi időben oly sokat vitatott, az úgynevezett kihelyezett munkásokkal kapcsolatos szabályozásról is.

„Többek között javasoltam, hogy az euróövezeti közös költségvetéssel kapcsolatos projektbe, amelyet Macron elnök szorgalmaz, más országokat is vonjanak be, például Romániát, amely még nem tagja ugyan az euróövezetnek, de azzá kíván válni, és idejében hozzá akarunk járulni ehhez a projekthez” – tette hozzá Iohannis.
 

Hirdetés