BRÉKING: Románia területe megnőtt!

Bármennyire hihetetlennek is tűnik. Persze nem további területek elcsatolása által.
Hirdetés

Románia területe hat négyzetkilométerrel nőtt. Vagyis immár nem 238.391, hanem 238.397 négyzetkilométer. A vadonatúj adat az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) frissítése nyomán került nyilvánosságra, és az Országos Statisztikai Hivatal jelentésében szerepel.

Az ország területének megnövekedésére vonatkozó adat folyományaképpen az összes hivatalos dokumentum és közérdekű információs oldal frissítésre szorul, ugyanis ezekben a forrásokban a régi, 238.391 négyzetkilométeres adat szerepel.

Románia területének utolsó frissítése 1971-ben zajlott, amikor módosították az ország hivatalos sztereografikus vetületi rendszerét, vagyis áttértek a Gauss-Krüger vetületi modellről a Krassovsky-modellre. A számítások eredményeképpen akkor az jött ki, hogy Románia hivatalos területe nem 237.500 négyzetkilométer, ahogy addig jelölték, hanem 238.391 négyzetkilométer. 

A valóságban viszont az ország területe idővel változik, mégpedig a Duna vagy a szomszédos országokkal határokat képező folyóvizek (Prut, Tisza, Maros) medrének módosulása következtében. Még nagyobb a változás a Fekete-tenger partvidékén, mégpedig a Duna által a tengerbe hordott üledék lerakódása folytán. A szárazföldi terület csökkenhet is, különösen a tengerpart déli részén észlelhető talajerózió miatt.

Például, Románia területe folyamatosan növekszik a Sacalin-sziget térségében. A sziget a következő évtizedekben félszigetté alakul, a Dunából származó üledékek lerakódása folytán, melynek lényegesen nagyobb lesz a területe, mint a jelenlegi szigeteké.

Hirdetés