30-ra emelkedett a londoni tűzvész áldozatainak száma

Még mindig vannak holttestek a kiégett londoni toronyházban.
Hirdetés
A londoni rendőrség pénteki tájékoztatása szerint legalább harmincan meghaltak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerda hajnali tűzvészben. Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti, péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe. A pénteki tájékoztatásig a rendőrség tizenhét halálos áldozatról tudott.
 
Hozzátette: még mindig vannak holttestek a kiégett nyugat-londoni toronyházban, de az épület veszélyes állapota miatt az átvizsgálás hosszú időt vesz igénybe. Stuart Cundy rendőrparancsnok 
 

nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek.

Csak annyit mondott: a rendőrség akkor közöl végleges számot, ha teljesen bizonyos abban, hogy pontos adatok birtokában van.
 
A parancsnok egy korábbi, péntek reggeli nyilatkozatában azt mondta: reméli, hogy a végleges szám nem lesz három számjegyű. Hozzátette: nem biztos, hogy a tűzvész mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani. A brit médiában pénteken megjelent egyes nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat. 
 
Az első megnevezett áldozat egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali volt, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába, és általános mérnöki tanulmányokat folytatott. Ő a teljesen kiégett, 24 szintes Grenfell Tower 14. emeletén lakott bátyjával, akit a tűzoltók kimenekítettek a lángoló toronyházból.
 

A rendőrparancsnok szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy gyújtogatás történt volna.

A Scotland Yard pénteken bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében. Cundy rendőrparancsnok azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.
 
A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.
 

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült 

az 1960-as és az 1970-es években. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.
 
Pénteken látogatást tett II. Erzsébet királynő és unokája, Vilmos herceg – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – az egyik befogadó központban, ahol a megsemmisült toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el.
 

Hirdetés