Grindeanu csak azért sem mond le a kormányzásról

Alaptalan a teljesítményét értékelő dokumentum, mondta, épp csak le nem hazugozta pártjának elnökét, Liviu Dragneát.
Hirdetés
Nem mond le a kormányfői tisztségről – jelentette be a láthatóan zaklatott Sorin Grindeanu, miután a PSD vezetői tájékoztatták a sajtót arról, hogy megvonták a politikai bizalmat a Grindeanu-kabinettől. Legalábbis addig nem, amíg Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után nem jelenti ki, hogy a következő miniszterelnököt is a Szociáldemokrata Párt soraiból nevezi ki. Ezt a párt vezetői ülésén Dragnea nem tudta garantálni – mondta Grindeanu.
 
(Jogilag viszont Iohannis csak azután jelentheti be, hogy a PSD-ből nevez ki kormányfőt, hogy a funkcióban lévő miniszterelnök lemond, vagy a parlament megvonja tőle a bizalmat – szerk.megj.)
 
Azért nem mond le, mert kormányfőként egész Romániának tartozik felelősséggel, nem a PSD végrehajtó bizottságának – jelentette ki. Szerinte most találták ki a kormánynak ezt az új ellenzékét a párton belül. Nem lép ki a PSD-ből sem, amelynek 21 éve tagja, és azt szeretné, ha pártja folytatná a kormányzást.
 

A lemondását sürgető mai ülésen látta először azt a dokumentumot, 

amely a kormány és a miniszterek tevékenységét értékeli ki, korábban csak pletykákat hallott róla – mondta Grindeanu, aki ezt nem tartja méltányos eljárásnak. Ugyanígy kabinetjének egyes tagjai is most először szembesültek vele, mondta, bár úgy tűnik, Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter például már korábban ismerte annak tartalmát.
 
Hozzátette, a dokumentumot Darius Vâlcov állította össze, aki szerinte már nem is tagja a PSD-nek, és azt sem tudni, kik a tagjai a kormány teljesítményét kiértékelő bizottságnak, ha egyáltalán van még tagja Vâlcovon kívül. Szerinte nincs.
 
Azért is alaptalan szerinte a kiértékelő dokumentum, mert a kormány első negyedévét kiértékelő szinajai gyűlésen 43 intézkedésről kellett számot adnia, a második negyedévre 54 maradt. Ezekből mostanra 54-et életbe léptettek, 43-at most hajtanak végre, sorolta.
 
Olyan intézkedések végrehajtását is számon kérték tőle, árulta el, amelyekről maga Dragnea is nyilvánosan lemondott (például a TVA 0 százalékra csökkentése az építkezésben és a sajtótermékek esetében), vagy amelyek alkalmazási határideje 2018, vagy amelyek a kormány mandátumának teljes idejére szólnak. Darius Vâlcov azt kérte, hogy fejlessze a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, holott vele szemben még életben vannak az Európai Unió ezt tiltó szankciói – adott hangot megütközésének Sorin Grindeanu.
 

Több állami intézmény elnöki posztját is felajánlották neki ma este 

a párt végrehajtó bizottsági ülésén, ha lemond a kormányfői tisztségről, sőt egy következő kormányban is akár miniszteri, akár miniszterelnök-helyettesi tisztséget, mondta. Hangsúlyozta, nem úgy állnak a dolgok, ahogy Dragnea beállította a nyilvánosságnak, miszerint nem azért hívták össze a mai ülést, hogy lemondassák a Grindeanu-kormányt, hiszen egyből az alternatív tisztségek felajánlásával indítottak.
 
Ő maga felajánlotta Dragneának még május 19-én, hogy együtt vállalják a felelősséget a kormány kudarcaiért, és mondjanak le mindketten, taglalta Grindeanu, de Dragnea azóta sem volt hajlandó ezt komolyan venni. Dragnea azért nem vállalja a felelősséget az általa kiválasztott miniszterek kudarcaiért, mert minden hatalmat magának akar – jelentette ki Grindeanu.
 
Románia produkálta a legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unióban és a legalacsonyabb inflációt, a munkanélküliségi ráta is az egyik legalacsonyabb – védte a kormány nélkül maradt Grindeanu kabinetjének öt és fél hónapos tevékenységét, majd olyan, uniós alapok lehívását és külföldi kapcsolatokat érintő folyamatokat sorolt, amelyek megakadnak, ha jövő héten nem lesz, aki aláírjon a kormányban.
 

Akkor vállalna újból kormányfői tisztséget,

ha nem más választaná ki kormányának tagjait, mint ahogy történt az év elején, amikor nem ő, hanem Liviu Dragnea javasolta az embereket a kabinetbe, amelynek vezetését rábízta. Ugyanakkor nem érzi magát kihasználva, amiért elfogadta egy most ideiglenesnek bizonyuló tranzitkormány vezetését – válaszolta újságírói kérdésre.

Hirdetés