Megvonta a bizalmat a Grindeanu-kormánytól a PSD vezetése

Kidobják a pártból azt a kormánytagot, aki nem mond le, vagy azt a PSD-st, aki tisztséget vállalna a kiürített Grindeanu-kabinetben.
Hirdetés

Egyhangúlag megvonja a bizalmat Sorin Grindeanu kormányától a PSD végrehajtó elnöksége, és erről levélben értesíti Klaus Iohannis államfőt – derült ki a testület ma esti ülése után. Az öt órán át zajló ülésről egyre több PSD-vezető jön ki, és eddig ennyit árultak el az ajtó előtt toporgó sajtónak.

Az értesülést negyed tizenegykor hivatalosan is megerősítette Liviu Dragnea pártelnök, aki szerint mindenképp változtatások szükségesek a kormányban. Azzal indokolta, hogy a kormány többsége nem vette komolyan a lakosság és a cégek bevételét növelő kormányprogramot, és nem jó a koordináció a kormányon belül sem, nem csak a kormány és a párt között.

A News.ro értesülése szerint a testület azzal fenyegette meg a minisztereket, hogy kizárják őket a Szociáldemokrata Pártból, ha nem hajlandók lemondani.

A koalíciós kormány összes PSD-s tagja benyújtotta a lemondását,

a Grindeanu-kabinetnek gyakorlatilag már nincsenek tagjai – jelentette be Liviu Dragnea. Ha valaki a most lemondott miniszterek helyébe lépne Grindeanu hívására, automatikusan elveszíti tagságát a PSD-ben, mondta Dragnea. A PSD-ALDE koalíció új kormányt fog alakítani, amely majd behozza a kormányprogram végrehajtásában beállt késéseket – közölte Dragnea.

A kormány és a miniszterelnök teljesítményét inkább pozitívan ítéli meg a közvélemény, közölte az ülés utáni sajtótájékoztatón Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke, de a miniszterek kiértékelése pontról pontra mást mutatott, és ő is elégedetlen a kormány teljesítményével. Grindeanu nem látja a valóságot, bírálta a kisebbik kormánypárt elnöke.

Megismételte, a kabinet ALDE-s miniszterei is benyújtották a lemondásukat. Ezzel a kormány gyakorlatilag működésképtelen, összegezte Tăriceanu, és már csak Grindeanu becsületbeli lemondására várnak.

Felmerült a testület ülésén az is, hogy Sorin Grindeanut kizárják a pártból, közölte Dragnea, de ő lebeszélte erről a javaslatról a végrehajtó bizottság tagjait.

Hirdetés

A Mediafax hírügynökség által megszerzett kiértékelő dokumentum

az alábbi hiányosságokat sorolja fel:

  • hiányzik az egyeztetés a miniszterek és a kormányfő között;
  • nem értette meg a kormányprogram vízióját azok többsége, akiknek végre kellett volna hajtani;
  • túl alacsony ritmusban hajtották végre a kormányprogramot;
  • hiányzik az intézkedések gyakorlatba ültetésének napi ellenőrzése;
  • elhanyagolták a főbb reformintézkedések életbe léptetését;
  • késnek a beruházások az ütemtervhez képest.
A Digi24 hírtelevízió értesülése szerint a párt nem gondol egyelőre arra, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be saját kormánya ellen, inkább arra törekszik, hogy addig helyezze nyomás alá Grindeanut, amíg az magától benyújtja lemondását a kormányfői tisztségről. Ha nem nyújtja be, jogilag csak úgy tudja eltávolítani őt a PSD, ha a parlamentben bizalmatlansági indítványt nyújtanak be és szavaznak meg.
 

A kormány kiértékelése nem pattant ki politikai válságot

– próbálta elsimítani Dragnea azt az újságírói kérdést, hogy ki vállalja a felelősséget azért a politikai válságért, amelyet a PSD vezetősége robbantott ki. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy vállalja-e a felelősséget azért a hibáért, hogy fél éve Sorin Grindeanut nevesítette a miniszterelnöki tisztségre. Annyit mondott, hogy az új kormány tagjainak kiválasztásánál nem követnek el majd olyan hibákat, mint a most lemondott kabinet kinevezésekor.
 

Sorin Grindeanu egy órája távozott az ülésről azzal, hogy akkor mond le, ha Klaus Iohannis államfő megígéri, újra a PSD soraiból nevez ki miniszterelnököt – szivárogtatták ki pártforrások a News.ro hírügynökségnek. A kormányfő későbbre ígért nyilatkozatot.

Dragnea is megerősítette, hogy a kormányfő azelőtt távozott, hogy a testület döntött volna, de előtte azt is mondta, hogy kész elfogadni a testület döntését.

A Szociáldemokrata Párt miniszterértékelő vezetőségi ülése holnap folytatódik, akkor jelentik be, kit javasolnak kormányfőnek. Az ülés előzményeiről és fejleményeiről – például hogy Grindeanu a pártelnök lemondását kérte – itt írtunk bővebben.

Hirdetés