Alain Delon Kolozsváron: engem jobban szeretnek itt, mint Franciaországban

A színészlegenda elítélően beszélt a jelenlegi filmiparról, Cannesról és az európai politikusokról is. Kolozsváron azonban jól érzi magát. Továbbra sem meleg. Egyelőre.
Hirdetés
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei díszmeghívottja Alain Delon volt, aki a péntek esti főtéri vetítés után, szombat délelőtt sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. A színészlegenda hatvan éves pályafutásának fontos filmjeiről, családjáról, a hozzá közel álló színészkollégákról egyaránt beszélt, de gyakran tért vissza kedvenc témájához, a nőkhöz.
 
Elmondta: a szerelem az egyik legfontosabb dolog az életben, úgy vélekedett, a nő maga a szerelem. Mindent a nőknek köszönhet, ők azok, akik a legjobbat hozzák ki belőle, elég, ha a szemükbe néz – fogalmazott. Nem tudná megmondani, milyen az ideális partner, szerinte ösztönösen érzi az ember, ha megtalálja a párját: olyan a pillanat, mint egy villámcsapás, melynek nincs megmagyarázható oka. A román nőket szépnek találja, előző este is találkozott egy szőke énekesnővel, aki lenyűgözte a szépségével, mondta (a péntek este koncertező Loredana énekesnőre és színésznőre gondolt – szerk. megj.). Később kifejtette: nem volt eddig alkalma női rendezővel dolgozni, de mielőtt meghal, reméli, hogy erre is lesz lehetősége. A színész 81 éves kora ellenére kacérkodott a teremben ülő női újságírókkal.
 
Alain Delon Kolozsváron 
 
Megkérdezték tőle, hogy miért hangsúlyozza gyakran, hogy nem meleg. Alain Delon lényegre törően válaszolt: mert egyelőre valóban nem meleg. Aki ezt nem érti, annak nincs humorérzéke – utalt vissza a kérdezőre. A kérdés teljesen jogos volt, hiszen kolozsvári látogatása rövid felszólalásai során – minden előzmény nélkül – kétszer is fontosnak tartotta hangsúlyozni heteroszexualitását. Botrányokkal teli karrierje során többször pletykálták róla azt, hogy a férfiakhoz is vonzódik, játszott meleg szerepet is. Azonban valószínűleg szóba sem került volna mindez Kolozsváron, ha indokolatlanul nem hangsúlyozza.
 
A színész elítélően beszélt a filmipar jelenlegi helyzetéről: azért nem foglalkozik már mozival, mert alig van olyan rendező, akivel szívesen forgatna. Mindenki eltűnt már, aki igazán számított a szakmában. Inkább az emlékeivel marad, minthogy olyasmit csináljon, amit nem szeret – tette hozzá. Régebben még voltak olyan szerzők, akik a színészek karakterére írtak forgatókönyvet, ma már mindenki csak pénzért ír. Egy színházi és egy filmes projektjét azért még szeretné beteljesíteni. 
 
Alain Delon nincs jó véleménnyel a cannes-i filmfesztiválról sem: szerinte az egész egy amerikai showműsorra hasonlít. Őt már nem szeretik Cannes-ban, de ő sem szereti Cannes-t. Később megjegyezte: őt külföldön, például Romániában is sokkal többre tartják, mint Franciaországban.
 
A román sajtó arra is kíváncsi volt, hogy mit gondol Romániáról, Kolozsvárról, a román filmekről vagy Simona Halepről, aki ma délután fontos mérkőzést játszik. A színész őszintén bevallotta, hogy nem sok román filmet látott eddig, azonban legutóbb az Érettségi című filmet látta, mely rengeteg emléket idézett fel benne. Hazájában alig vetítenek román filmeket, vagy ha igen, senki sem tud róla – tette hozzá. Jól érezte magát Kolozsvár Főterén, főleg azért, mert ma már Franciaországban nem lehet látni háromezer embert egy szabadtéri vetítésen. Simona Haleppel kapcsolatosan elmondta: megérti, hogy ez fontos játszma lesz Románia számára, és drukkol, hogy Halep nyerjen.
 
Alain Delon Kolozsváron
 
Mit tanácsolna a pályakezdő színészeknek? Ugyanazt, amit neki is tanácsolt egy rendező az első forgatási napján. „Mindig légy önmagad, úgy nézz, beszélj, mosolyogj, sétálj, ahogyam azt te teszed. Ne játssz, legyél” – fogalmazott. A pályafutásával kapcsolatosan elmondta: Jean-Pierre Melville-t az egyik legnagyobb rendezőnek tartja, szívesen dolgozott vele együtt, Jean Gabin pedig az első mestere, igazi példaképe volt, akivel három nagy sikerű közös filmet is forgatott. Halála előtt még volt alkalma találkozni vele. Jean Paul Belmondóval mind a mai napig szoros kapcsolatot ápol, bár már elég beteg.
 
A kérdésre, hogy miért nem rendezett több filmet, kifejtette: nem lehet színészként, rendezőként, forgatókönyvíróként egyszerre karriert építeni, és ő a színészet mellett döntött. Gazdag életművéről egyelőre nem írt könyvet, de nem tartja kizártnak. Ha így lesz, akkor gyermekeinek fogja ajánlani, bízva abban, hogy életrajza által megismerik az apjukat.
 

Alain Delon nem tért ki a kényes kérdések elől sem a sajtótájékoztatón, így Európa jövőjével kapcsolatosan elmondta: nem túl bizakodó, ugyanis azt látja, hogy a vezető politikusok – beleértve az új francia elnököt – nem hoznak gyors és hatékony döntéseket Európa legsürgetőbb problémáira. 

Hirdetés