Szédületes sebességgel pörög a TIFF

Keresztmetszetet készítettünk mindabból, amit hétvégén láttunk-hallottunk.
Hirdetés

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) első három napja során az elsőfesztiválozó a saját bőrén tapasztalja meg, hogy azoknak volt igazuk, akik rögtön a program áttanulmányozása után tudatos és szigorú terv szerint összeállították a saját ízlésüknek megfelelő filmek és események óvatosan adagolt egyvelegét. Egyrészt azért, mert könnyű átsiklani egy-egy igazán jó film vagy más jellegű program fölött, másrészt pedig a jegyek olyan gyorsan elfogynak, hogy könnyen lemaradhatunk az előre kiszemelt eseményekről. Nem kapunk jegyet, ülőhelyet, vagy csak egyszerűen nem férünk be a terembe.
 
A hétvége máris eltelt, a jó idő kedvezett a bonchidai programoknak. A gyermekeket különleges tevékenységekkel várták, a szokásos kézműves foglalkozások mellett például megtanulhattak falevéllel muzsikálni Nucu Pandrea levélénekes közreműködésével, dobolni az Art’sCool zeneiskolával, lehetett zöldfűszeres túrókrémet készíteni, ugyanakkor a kísérletező tudományok humoros oldalát is bemutatták nekik. Sötétedés után szombaton az Üvöltés (Roar) című 1981-es filmet vetítették, vasárnap pedig Transilvania Állami Filharmónia zenei kíséretével a Metropolis című német expresszionista némafilmet láthatták az érdeklődők, közel 2200-an.
 

A bonchidai fotók forrása: tiff.ro 

A hétvégén naponta mintegy negyven film közül válogathatott a közönség, és akkor még nem is említettük a koncerteket, kiállításokat, a TIFF Lounge beszélgetéseit vagy az újfajta történetmesélés legújabb eszközeit bemutató, rendkívül népszerű InfiniTIFF programjait az egykori divatházban.

Belehallgattunk az indiet, electrot és poszt-rockot ötvöző Public Service Broadcasting koncertjébe a diákművelődési házban. A brit trió zenéjének különlegességét az adja, hogy régi híradókat, dokumentum- és oktatófilmeket szőnek bele audiovizuális előadásuk szövetébe, ráadásul mindezt indusztriális hangzásban. Kolozsvári koncertjük során az USA és a Szovjetunió közötti hidegháborús űrverseny idejéből származó mozgóképeket vetítettek, a látvány- és hangzásvilág tökéletes összhatását nyújtva.

Ilyen profi showműsort ritkán volt szerencsénk látni, és csak azért nem maradtunk végig, mert nem akartuk kihagyni a szlovén Damjan Kozole rendező Nightlife (Éjszakai élet) című filmjét. Így keveredtünk az űrből a szlovén alvilági leszámolást sejtető zűrbe. A film egy sikeres ügyvéd elleni rejtélyes támadást követő éjszaka eseményeinek bemutatása. Nem derül ki, hogy kik és miért támadtak rá kutyákkal az áldozatra, és az sem, mi köze a történéshez egy hatalmas fekete dildónak, de végigkövethetjük a feleség kétségbeesett próbálkozását az ügy elkendőzésére, és közben képet kaphatunk a lubljanai kórház, illetve a nyomozóhatóság nyomasztó éjszakai életéből is.  
 

Vasárnap a Bánffy-palota alagsorában az elmúlt tíz év romániai tüntetései kerültek reflektorfénybe egy interaktív fotókiállításnak, illetve egy szociológusokkal és civil aktivistákkal folytatott kerekasztal-beszélgetésnek köszönhetően. A tárlat egy hamarosan megjelenő albumból nyújt ízelítőt, hol művészi igényű, hol pedig dokumentarista jelleggel készített fotók bemutatásával.

Hirdetés

A Dani Sandu, Gabriel Bădescu és George Jiglău szociológusok, Andrei Pungovschi fotóriporter és Cosmin Pojoranu aktivista részvételével zajló beszélgetés egyik fő gondolata, hogy Románia különböző régiói egyenlőtlen módon profitáltak az EU-csatlakozás utáni gazdasági lehetőségekből. Az ország mintha kettészakadt volna: a hátrányos helyzetben lévő, közömbös többség legfeljebb a választások alkalmával mozgósítható, de van egy egyre hangosabb tömeg, mely hallatni akarja a hangját, ha azt látja, hogy az ország rossz irányba tart.

A kiállítás egyes elemeinek megtekintéséhez okostelefonra volt szükség (Fotó: Mészáros Tímea)

A beszélgetés meghívottai a tüntetések lélektanáról értekeztek

Az utcára vonulás egy demokratikus eszköz ugyanazon elveket valló állampolgárok közös megnyilvánulására, illetve politikai és társadalmi „nyomásgyakorlásra”. Ahogyan az elmúlt tíz év tapasztalata is igazolja, lehetnek látványosabb eredményei, politikai vezetők felemelkedését és bukását egyaránt eredményezheti. A szakértők fontosnak tartották kiemelni az erőszakmentes tüntetések nevelői célzatát és összekovácsoló erejét. Már csak a két Románia egymáshoz való közelítésének módozatait kellene megtalálni – hangzott el következtetésként. 

Szintén vasárnap láttuk a Zeus című, a versenyprogramban is szereplő mexikói filmet Miguel Calderon rendezésében, mely egy 33 éves mexikói férfi anyjához és egy sólyomhoz való furcsa viszonyát tárja elénk. A lassan hömpölygő cselekményt látványos képek ellensúlyozzák, elsősorban a vadászsólyommal és a hűtőben tárolt, sok szép halott állattal összefüggésben.
 
A TIFF tovább pörög, próbáljunk meg lépést tartani vele. Egyelőre úgy tűnik, hogy megéri.

Hirdetés