Lehet, hogy nem is Trump tweetel, hanem a macskája

Az amerikai elnök ma két fontos bejelentést tett a Twitteren: az egyik a klímaegyezménnyel, a másik a covfefével kapcsolatos.
Hirdetés

Hogy mivel? Hát ez az: Donald Trump, akit méltán nevezhetünk Minden Idők Legtöbbet Twitterező Politikusának, az est leple alatt egy rendkívül titokzatos bejegyzéssel lepte meg követőit. Erről van szó:

Beágyazni azért nem tudjuk, mert azóta törölték. Az internet népe valósággal felbolydult, és rögtön megindult a találgatás, mit is jelent a posztban szereplő titokzatos „covfefe” kifejezés – leginkább arra gyanakodhatunk, hogy az elnök a „negative press coverage” („negatív sajtóbeszámolók”) szintagmát akarta leírni, de tweetelés közben elaludt és kiejtette a kezéből a telefont, esetleg a macskája végigzongorázott a billentyűzeten.

Később – miután a közösségi oldalakat elárasztották a covfefés mémek – maga Trump is igyekezett viccesre venni a figurát, és egy újabb bejegyzésben arra szólította fel Twitter-követőit, találják ki, mit jelent a „covfefe” kifejezés.

De hagyjuk a hülyeséget és a bolondságot.

Trump ugyanis tweetelt mást is nemrég: mégpedig azt, hogy pár napon belül nyilvánosságra hozza a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos döntését.

Hirdetés

„Döntésemet a párizsi egyezményről néhány napon belül bejelentem. TEGYÜK ISMÉT NAGGYÁ AMERIKÁT!” – állt a szerdán délelőtt közzétett mikroblog-bejegyzésben.

A gyors és többnyire megbízható információiról ismert Axios hírportál szerda délelőtt ugyanakkor meg nem nevezett, de a döntést állítólag közvetlenül ismerő forrásokra hivatkozva azt jelentette: Trump kilépteti az Egyesült Államokat az egyezményből.

Az Axios hírportál értesülésének megjelenése után nem sokkal az ENSZ hivatalos Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy „a klímaváltozás tagadhatatlan”.

Donald Trump kedden egyeztetett Scott Pruittal, a környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetőjével, s bár a megbeszélésekről nem adtak ki közleményt és információk sem szivárogtak ki, megfigyelők biztosra veszik, hogy a párizsi klímavédelmi egyezményről volt szó. Pruitt a kezdetektől ellenezte a párizsi egyezményt. Az elnök Rex Tillerson külügyminiszterrel is találkozik, a Fehér Házból származó sajtóértesülések szerint várhatóan szintén ezt a kérdést vitatják meg. Tillerson viszont ellenzi az egyezmény felmondását, akárcsak Trump lánya, Ivanka, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, Gary Cohn, vagy Rick Perry energetikai miniszter.

Hirdetés