Hosszú Katinka összerúgta a port a nemzetközi úszószövetséggel

A Vaslady szerint a FINA-szabályzat megváltoztatásának az egyetlen hatása az lesz, hogy nem nyerhet annyit, mint eddig.
Hirdetés

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. Az elmúlt öt év összetett győztese, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka élesen kritizálta az új rendszert – tudósít az MTI.

Az idén kilenc állomásos vk-t érintő talán legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. A korábbi években előfordult, hogy Hosszú egy versenyen tíz, vagy annál több számban is résztvevő volt.

„Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén…

De mást nem” – áll a Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben. A 28 éves úszó megemlíti: azzal sem ért egyet, hogy a vk-futamokra mostantól nem nevezhet bárki, azokon csak meghívással lehet elindulni.

Hosszú 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat összetett pontversenyét, csak tavaly 386 ezer dollárt (106 millió forint) keresett és 73 aranyérmet gyűjtött.

A FINA Budapesten tartózkodó ügyvezető igazgatója, a román Cornel Mărculescu az ATV-nek rövid interjút adott a világkupát érintő változásokkal kapcsolatban. A sportvezető elmondta: a FINA alelnökének,

Gyárfás Tamásnak nincs köze a lebonyolítási rendszerben történt módosításokhoz.

Az a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg, és egy év tapasztalatai alapján vonják le a végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e.

Hirdetés

Mărculescu hangsúlyozta: a kilenc állomásból álló sorozat megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, amelyből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka az, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozat versenyein, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak minden költségét a FINA magára vállalja.

A vk-pénzdíjak a korábbiakhoz képest emelkedtek, hiszen a jövőben nem az első három, hanem az első hat helyezett részesül anyagi elismerésben.

Az úszók idei világkupa-sorozata, melyet 25 méteres medencében rendeznek, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.

A világkupa 2017-es menetrendje (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

augusztus 2-3.: Moszkva
augusztus 6-7.: Berlin
augusztus 11-12.: Eindhoven
szeptember 22-23.: Doha
szeptember, 26-27.: Dubaj
szeptember 30.-október 1.: Hongkong
november 10-11.: Peking
november 14-15.: Tokió
november 18-19.: Szingapúr

Hirdetés