Emlékeznek a kolozsvári zászlóbotrányra? Nos, megkezdődött a tárgyalása

Négy személyt büntetett meg a csendőrség, mert Erdély zászlajával vonultak március 15-én.
Hirdetés

Május 30-án megkezdődött a kolozsvári zászló-ügy tárgyalása – tudósít az Erdélyi Magyar Néppárt közleménye. Mint ismeretes, március 15-én négy személyt büntetett meg a csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval kezükben vonultak fel. Az EMNP ügyvédje a kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését kezdeményezte a bíróságon. A négy jegyzőkönyvet más-más bíróhoz rendelték ki, így négy külön tárgyalás várható az ügyben – számol be a közlemény.

Az eset kapcsán elég nagy kavarodás támadt, a csendőrség a szervezőkre hárította a felelősséget – az ügyről itt olvashatják az összefoglalónkat.

Az első tárgyaláson jelen volt Soós Sándor, a néppárt alelnöke is, tanúként pedig Czirmay Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke, a nemzeti ünnep szervezője volt beidézve. Ítélethirdetésre június 14-én kerül sor.

A néppárt álláspontja szerint az esetnek két felelőse van: a csendőrség, amely jogsértően járt el, illetve a helyi RMDSZ képviselői, akik szervezőként az előzetes egyeztetésen – amikor a csendőrség nem kívánt zászlónak nevezte az Erdély-zászlót – nem védték meg az erdélyi  szimbólumot.

Luka Lehel-György ügyében az első tárgyalást július 3-án, Fancsali Ernő és Vincze Zoltán ügyének tárgyalását ősszel ősszel tartják.
 

Hirdetés