Bréking: délután egy órától beszüntették a sztrájkot a légiforgalmi irányítók

A szakminiszter szerint sikerült megállapodni.
Hirdetés

Răzvan Cuc közlekedési miniszter lelkesen jelentette be kedden délben, hogy sikerült megállapodásra jutni a légiforgalmi irányítókkal, akik ezért délután egy órától (precizitásra fixáltaknak: 13:00-kor) beszüntették a reggel kilenckor (9:00-kor) kezdett sztrájkot.

Florin Diaconu szakszervezeti szóvivő ehhez képest azt mondta: a dolgozók már 12:10-től felfüggesztették a tiltakozó akciót.

A miniszter közölte, jelenleg is dolgoznak a megállapodás szövegén, egyben igyekezett hangsúlyozni, mennyire fölösleges volt a  munkabeszüntetés, mivel a minisztérium mindent megtett, ami rajta múlt.

Răzvan Cuc azt is elmondta, nem akarja fölhozni a nehéz örökséget, amelyet kezelnie kellett, de végül mégis megtette.

A légiforgalom irányításával foglalkozó Romatsa alkalmazotta többek között azért szüntették be a munkát, mert az illetékesek elmulasztották kidolgozni és benyújtani az Európai Bizottsághoz a cég üzemtervét, amely a jövőbeni tevékenységre és a várható bevételekre, illetve költségekre vonatkozik.

A 2013-ban kidolgozott üzemterv ugyanis hibákat tartalmazott, ami a szakszervezet szerint 550 millió lejes kárt okozott a cégnek.

Hirdetés

A miniszter most közölte, már beindította a folyamatot, aláírta a szükséges dokumentumokat, szerdán pedig a Romatsa elküldi neki a még hiányzó adatokat, amelyekkel kiegészítve elküldi a tervet Brüsszelbe.

A szakszervezet többek között azt sérelmezte, hogy a cég annak ellenére is drasztikus személyzetcsökkentést irányzott elő, hogy az Eurocontrol a légiforgalom 7 százalékos növekedését vetítette előre. Közben pedig a légiforgalmi irányítók már most is alig győzik a munkát.

A sztrájk miatt a feje tetejére állt a légiforgalom Romániában, a járatok többsége késik, és órákig tart majd, amíg helyreáll a közlekedés.
 

Hirdetés